„Arestarea lui Vladimir Putin ar echivala cu declararea războiului Rusiei”, sunt cuvintele preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa, aflat în mijlocul unei controverse naţionale cu privire la decizia de a-l primi pe preşedintele rus la summitul BRICS – întâlnirea şefilor de stat din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, adunare programată la Johannesburg, în perioada 22-24 august.
Putin a fost invitat la întâlnirea celor cinci mari puteri emergente, dar există o problemă: din martie, a făcut obiectul unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internaţională (CPI) pentru crima de război de „deportare a copiilor ucraineni” . Mii de copii ucraineni pe care Rusia i-ar fi luat ilegal din zonele de război şi i-ar fi transformat într-un fel de pradă de război. Acuzaţii pe care Putin le respinge categoric.
Africa de Sud a refuzat mereu să condamne Moscova pentru războiul din Ucraina, însă, fiind parte a CPI, teoretic ar trebui să-l aresteze pe Putin, dacă acesta va intra pe teritoriul său. O serioasă dilemă diplomatică pentru Pretoria, subiect care a luat o turnură judiciară.
Principalul partid de opoziţie din Africa de Sud, Alianţa Democrată (DA), a folosit instanţa pentru a forţa guvernul să se asigure că Putin va fi arestat şi predat Curţii Penale Internaţionale, în cazul în care acesta va intra în ţară.
Ramaphosa a calificat cererea opoziţiei drept „iresponsabilă”. „Rusia a precizat clar că arestarea preşedintelui său în exerciţiu ar echivala cu o declaraţie de război. Ar fi în contradicţie cu Constituţia noastră să riscăm să implicăm ţara într-un război cu Rusia”, a scris el, argumentând că acest lucru i-ar încălca datoria de a proteja ţara.