- Home
- Externe
- SEUL, (10.07.2019, 13:56)
- Mircea Olteanu
Preşedintele sud-coreean respinge acuzaţiile oficialilor niponi privind credibilitatea sancţiunilor contra Phenianului
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a respins categoric afirmaţiile oficialilor niponi care au pus sub semnul întrebării credibilitatea sancţiunilor Seulului la adresa Coreei de Nord,justificând astfel decizia Japoniei de a înăspri controalele în cazul exporturilor de tehnologie spre Coreea de Sud.
Urmărește
539 afișări
Preşedintele sud-coreean respinge acuzaţiile oficialilor niponi privind credibilitatea sancţiunilor contra Phenianului
Săptămâna trecută, Guvernul de la Tokyo a înăsprit controalele aplicate în cazul exporturilor de produse de înaltă tehnologie spre Coreea de Sud, sugerând că există anumite riscuri de securitate, fără însă să menţioneze cazuri specifice.
Premierul Shinzo Abe şi alţi oficiali niponi au sugerat că există suspiciuni privind transferuri ilegale de materiale de înaltă tehnologie din Coreea de Sud spre Coreea de Nord.
Duminică, prim-ministrul japonez a declarat că Administraţia din Coreea de Sud "poate pretinde că reglementează comerţul în conformitate cu sancţiunile aplicate Coreei de Nord", dar, la fel cum "Seulul nu respectă angajamentele internaţionale privind chestiunea muncii prestate în timpul războiului", este probabil şi ca "reglementarea comerţului să nu fie" în conformitate cu sancţiunile, relatează United Press International.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mark Rutte, la Davos: Putin nu are dreptul de a-şi exprima veto-ul în privinţa aderării unei ţări la NATO
-
Cât vor primi profesorii care participă la probele de competenţe de la BAC 2025. Remuneraţii de la 10 lei/candidat până la 16 lei/candidat
-
Kremlinul afirmă că Putin este gata să discute cu Trump şi că războiul din Ucraina nu e legat de petrol, ci de securitatea naţională a Rusiei
De asemenea, Abe a spus că nu va "comenta cazuri specifice" de presupuse încălcări ale sancţiunilor de către Coreea de Sud.
"Măsura guvernului japonez de a provoca daune economiei noastre pentru a servi scopurilor politice şi a lega (problema) cu sancţiunile împotriva Coreei de Nord, fără nicio dovadă, nu este cu siguranţă ideală pentru prietenia şi cooperarea în domeniul securităţii între cele două ţări", a declarat miercuri Moon, la o întrevedere cu oamenii de afaceri sud-coreeni.
Coreea de Sud, care depinde de o serie de produse de înaltă tehnologie din Japonia, consideră că acţiunea Guvernului de la Tokyo are legătură cu decizia instanţelor sud-coreene de a ordona unor firme nipone să plătească compensaţii unor cetăţeni sud-coreeni care au prestat muncă forţată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când ţara s-a aflat sub ocupaţie japoneză.
Curtea Supremă de la Seul a decis anul trecut că un tratat bilateral între Seul şi Tokyo, datând din 1965, nu suspendă drepturile indivizilor de a căuta să obţină compensaţii pentru experienţele "inumane ilegale" la care au fost supuşi cu forţa.
Premierul japonez Shinzo Abe a declarat ulterior că Tokyo va răspunde în mod "ferm" la această decizie, despre care a afirmat că încalcă tratatul din 1965, privind normalizarea relaţiilor între cele două ţări, şi care a inclus şi clauze privind plata de către Japonia a unor sume sub formă de reparaţii, informează The Associated Press.
Ministrul nipon de Externe, Taro Kono, a afirmat că Japonia ar putea prezenta cazul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie.
Relaţiile din Japonia şi Coreea de Sud continuă să fie marcate de evenimentele din prima jumătate a secolului trecut, când Peninsula Coreea s-a aflat sub ocupaţie niponă. Un alt punct de dispută între Tokyo şi Seul se legă de subiectul aşa-numitelor femei de reconfortare, termen care desemnează zecile de mii de femei din Coreea de Sud care au fost transformate în sclave sexuale pentru militarii japonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Cât costă înlocuirea Corinei Creţu din funcţia de comisar european. Juncker a încercat evitarea costurilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe