Preşedintele turc salută rolul asumat de NATO în Libia şi îi cere lui Muammar Kadhafi să plece

Preşedintele turc, Abdullah Gul, şi-a exprimat satisfacţia, vineri, la Libreville, unde efectuează o vizită oficială, că "sarcina principală" în Libia se află în "mâinile NATO", cerând, totodată, liderului libian, Muammar Kadhafi, să părăsească puterea, relatează AFP.

Urmărește
6 afișări

"Preşedintele (Muammar) Kadhafi ar trebui să autorizeze schimbarea, ar trebui să permită această schimbare şi, deci, să se retragă", a declarat Gul, într-o conferinţă de presă.

"Dezbaterile în cadrul NATO, atât pe plan militar, cât şi pe plan politic, au fost, deja, destul de puternice, destul de importante. Dar, de-acum, sarcina principală este în mâinile NATO, iar acesta este un lucru bun", a adăugat el, răspunzând unei întrebări asupra creării unui comitet de pilotaj pentru operaţiunile din Libia.

Ţările NATO au ajuns, joi, la un compromis laborios şi provizoriu: ele vor prelua imediat conduceea coaliţiei pentru zona de interdicţie aeriană, dar nu şi loviturile la sol.

Negocierile asupra acestui subiect foarte controversat vor continua, în vederea unui acord, luni, potrivit unui diplomat de la Bruxelles. Obiectivul acestuia este de a face astfel încât Alianţa Nord-Atlantică să preia controlul asupra tuturor operaţiunilor, evitând, astfel, ca ansamblul celor 28 de ţări membre să îşi asume bombardamente asupra unor ţinte libiene, refuzate de Turcia.

"De la început, Turcia doreşte să nu mai vărsăm sânge, să nu distrugem Libia, infrastructura Libiei şi forţele ei de securitate", a subliniat Gul.

"Este adevărat că Turcia a considerat că este un pic bizar să începi să tragi, înainte de a fi prevăzut o strategie de ieşire din această criză", a subliniat preşedintele turc.

"Cazul libienilor îi interesează, mai întâi, pe libieni, dar şi pe africani şi arabi, în orice caz, mai mult decât pe europeni. Acesta este un lucru care nu trebuie uitat", a precizat şeful statului turc.

"Rezoluţia 1.973 (permiţând ONU să acţioneze) a putut să fie adoptată cu ajutorul ţărilor africane membre ale Consiliului de Securitate. Trei ţări africane (Gabon, Nigeria, Africa de Sud) sunt, în prezent, membre (ale Consiliului), iar fără susţinerea lor, rezoluţia nu ar fi putut să treacă", a subliniat Gul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici