El a denunţat, de asemenea, „tentativele anticonstituţionale de preluare a puterii” de către opoziţie, care contestă în stradă regimul său de aproape o lună. „Este important să nu existe amestec în afacerile interne”, a afirmat liderul ucrainean, în timp ce mai mulţi responsabili europeni, printre care fostul ministrul german de externe, Guido Westerwelle, şi adjunctul secretarului de Stat american, Victoria Nuland, s-au deplasat în mijlocul manifestanţilor din centrul Kievului în ultimele săptămâni.
„Sunt categoric împotriva celor care vin în Ucraina pentru a da lecţii”, a adăugat preşedintele Viktor Ianukovici. El a lansat, de asemenea, un atac la adresa opoziţiei, pe care a acuzat-o că „încearcă să preia puterea într-un mod anticonstituţional” prin organizarea protestelor din Piaţa Independenţei.
„Sunt categoric împotriva politicienilor care lansează revoluţii. Să aşteptăm alegerile şi poporul îşi va exprima opinia”, a adăugat el. Preşedintele a făcut referire la alegerile prezidenţiale care urmează să aibă loc în 2015, în timp ce opoziţia îi cere demisia şi organizarea de alegeri anticipate, după refuzul de a semna Acordul de Asociere cu UE şi reprimarea manifestanţilor de la Kiev.
De asemenea, preşedintele Ianukovici a subliniat că acordurile economice semnate marţi la Moscova nu sunt „în contradicţie” cu integrarea europeană a Ucrainei.
În acelaşi timp, el nu a exclus ca Ucraina să se alăture anumitor clauze ale Uniunii Vamale, proiectul iniţiat de Moscova pentru a menţine controlul asupra fostelor republici sovietice. „Guvernul ucrainean a primit documentele şi le examinează, iar ulterior vor fi trase concluzii privind clauzele cărora ne vom alătura şi în ce condiţii”, a declarat preşedintele ucrainean.
Pe de altă parte, el a respins criticile opoziţiei privind creditul în valoare de 15 miliarde de dolari oferit de Moscova şi scăderea cu o treime a preţului la gazele naturale livrate de Rusia, afirmând că acest ajutor economic va permite relansarea economiei ucrainene.