Preşedintele Ucrainei sancţionează peste 80 de sportivi ruşi, inclusiv campioni olimpici

Peste 80 de sportivi ruşi şi reprezentanţi ai unor organizaţii sportive au fost sancţionaţi de preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, relatează insidethegame.

Urmărește
375 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Ucrainei sancţionează peste 80 de sportivi ruşi, inclusiv campioni olimpici

Zelenskyy a emis un decret oficial prin care le interzice persoanelor respective să intre pe teritoriul ucrainean timp de 50 de ani, ca răspuns la asaltul militar al Rusiei asupra ţării.

Mai mulţi campioni olimpici se numără printre cei care au fost pedepsiţi, printre care dansatorul pe gheaţă Nikita Katsalapov, biatlonista Svetlana Ishmouratova şi gimnasta Svetlana Khorkina.

Fostul portar internaţional rus Igor Akinfeev, deţinător a peste 100 de selecţii pentru ţara sa, a fost, de asemenea, afectat de sancţiuni, la fel ca şi preşedintele Federaţiei Ruse de Triatlon (RTF), Ksenia Shoigu, fiica ministrului rus al apărării, Serghei Shoigu.

RTF a declarat pentru agenţia oficială de ştiri de stat rusă TASS că pedepsele sfidează "explicaţii rezonabile".

"Sprijinul, de care oamenii au acum nevoie în mod special, a fost şi va fi mai important pentru noi decât nişte liste nebuneşti, iar deciziile pe care Kievul încearcă să le lege de sport nu au nimic de-a face cu asta, sportul trebuie să rămână în afara politicii", se arată într-o declaraţie a RTF.

Ishmouratova, dublă medaliată cu aur la Jocurile Olimpice şi de cinci ori campioană mondială, a susţinut că nu a fost afectată de sancţiuni.

"Este frumos că tovarăşul Zelenskyy cunoaşte un nume precum Ishmouratova", a declarat pentru TASS fosta biatlonistă, care este acum membră a Armatei Roşii ruse.

"Steagul este în mâinile lui, am râs. Iau asta cu calm. Avem o ţară imensă, cu o natură frumoasă şi neatinsă, din punct de vedere turistic, nu voi pierde nimic - nu voi fi supărat dacă nu voi călători în Europa şi în alte câteva ţări".

Dmitri Vasilyev, un alt dublu campion olimpic la biatlon care a fost sancţionat, a adăugat: "Cred că, în timp, totul va fi bine în Ucraina şi toate aceste liste vor fi anulate."

Gimnaştii ruşi au fost, de asemenea, incluşi pe liste, printre care Khorkina, Artur Dalaloyan, Viktoria Listunova şi Maria Paseka.

Khorkina este de şapte ori medaliată la Jocurile Olimpice, câştigând aurul la paralele inegale la Atlanta 1996 şi Sydney 2000.

Listunova, în vârstă de 17 ani, şi Dalaloyan au ajutat Comitetul Olimpic Rus să câştige titlurile pe echipe la Tokyo 2020, respectiv feminin şi masculin, în timp ce Paseka are în palmares patru medalii olimpice.

"Decizia conducerii Ucrainei de a impune sancţiuni asupra gimnastelor noastre poate fi numită nebunie totală", a declarat pentru TASS Valentina Rodionenko, antrenorul principal al echipei naţionale de gimnastică a Rusiei.

"Oamenii nu mai ştiu cum să ne rănească altfel.

"Nu aveam de gând să merg în Ucraina, iar aceste sancţiuni nu pot împiedica în niciun fel participarea noastră la competiţiile din străinătate dacă federaţia internaţională va decide la începutul lunii mai asupra revenirii ruşilor şi bieloruşilor."

Printre alţi sportivi ruşi notabili care au fost sancţionaţi se numără Anton Chupkov, dublu medaliat cu aur mondial la înot, şi Alexei Papin, triplu campion la kickboxing.

Papin, învingător în 15 din cele 16 meciuri pe care le-a disputat de când a trecut la boxul profesionist, a promis că sancţiunile nu îl vor împiedica să ajute oamenii din Republica Populară Doneţk şi Republica Populară Luhansk - două regiuni ocupate de Rusia în Ucraina.

Cele două zone, precum şi regiunile Kherson şi Zaporizhzhia au fost anexate de preşedintele rus Vladimir Putin după organizarea unor aşa-numite referendumuri în septembrie anul trecut.

"Sunt mândru de acest lucru", a declarat Papin pentru TASS. "Poate pentru că am fost la Doneţk, Luhansk, îi susţin pe băieţii noştri. Nu voi înceta să-i susţin, prietenii şi rudele mele sunt acolo.

Demersul lui Zelenskyy vine într-un moment în care mai multe federaţii internaţionale au fost de acord să permită sportivilor ruşi şi belaruşi să revină pe scena sportivă mondială.

Sportivii din Rusia şi Belarus au fost în mare parte interzişi din sportul internaţional de la invazia din Ucraina din februarie 2022.

Luna trecută, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a recomandat ca sportivilor din cele două naţiuni să li se permită să se întoarcă în calitate de neutri, atât timp cât nu susţin războiul din Ucraina şi nu sunt afiliaţi la armată.

World Triathlon a fost cea mai recentă federaţie internaţională care a ridicat interdicţia impusă sportivilor ruşi şi bieloruşi.

Skateboardingul, tenisul de masă, taekwondo şi luptele se numără printre sporturile care au indicat că vor adera şi ele la recomandările CIO.

Altele, printre care atletismul, echitaţia, escalada sportivă şi surfingul, au anunţat că interdicţiile lor vor rămâne în vigoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici