Jiharev nu a precizat dacă avioanele ruseşti vor staţiona în mod permanent la aceste baze sau dacă le vor folosi drept escală.
"Este posibil în Cuba", a declarat generalul rus, subliniind că dacă "există voinţă din partea liderilor celor două state, o voinţă politică, suntem gata să le trimitem".
"Există patru sau cinci aerodromuri cu piste de 4.000 de metri lungime, care ne convin foarte bine", a subliniat el.
Pe de altă parte, preşedintele venezuelan Hugo Chavez i-a propus Rusiei să găzduiască bombardiere strategice pe teritoriul său, a declarat el, citat de agenţia rusă.
"Da, o astfel de propunere a preşedintelui Venezuelei există. Dacă va exista o decizie politică adecvată, este posibil", a afirmat el.
Aerodromul local va trebui renovat înainte de a putea primi avioane ruseşti, a precizat el.
În septembtie, două bombardiere strategice ruseşti TU-160 au efectuat "zboruri de antrenament" plecând de la o bază din Venezuela.
Preşedintele Chavez, aliat al Moscovei şi oaia neagră a Washingtonului, a afirmat atunci că prezenţa a două bombardiere ruseşti în ţara sa constituie un "avertisment" pentru Statele Unite.
Rusia a reluat în 2007 zborurile bombardierelor strategice, o practică ce datează din perioada Războiului Rece. De asemenea, Moscova a încercat recent să reînnoiască legăturile cu Havana.
Informaţia intervine într-un moment în care preşedintele rus Dmitri Medvedev urmează să se întâlnească, la 1 aprilie, la Londra, cu omologul său american, Barack Obama, cu ocazia summitului G20, în scopul "relansării" relaţiilor dintre Moscova şi Washington.