Preşedintele ungar a semnat noua Constituţie, care intră în vigoare la 1 ianuarie 2012

Preşedintele ungar, Pal Schmitt, a semnat, luni, noua Constituţie a Ungariei, adoptată cu o săptămână în urmă în Parlament, în pofida criticilor formulate în ţară şi pe plan internaţional, relatează AFP.

Urmărește
3 afișări

Semnarea noii Constituţii, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012, a avut loc la palatul Sandor, în reşedinţia prezidenţială, şi a fost transmisă în direct de canalele de televiziune publice şi de câteva canale TV private.

Premierul Viktor Orban a declarat că semnarea Constituţiei în lunea Paştelui reprezintă "un semn al destinului".

"Această Constituţie va reprezenta mândria viitoarelor generaţii", deoarece este "europeană, naţională, modernă şi tolerantă", a afirmat, la rândul său, Schmitt.

Noua Constituţie, care include referiri la Dumnezeu, creştinism şi familia tradiţională şi care este prezentată de o mare parte a presei drept "Constituţia Orban", a fost adoptată în Parlament cu majoritatea de două treimi din voturi controlată de Fidesz, partidul premierului. Socialiştii (MSZP) şi stânga liberală-Verzii (LMP) au boicotat votul, în timp ce extrema-dreaptă reprezentată de Jobbik a votat împotrivă.

Premierul Viktor Orban a transformat votul într-un triumf personal, respingând acuzaţiile de "puci constituţional" şi de punere în cauză a statului de drept, formulate de opoziţie.

În preambul, noua Constituţie se referă la "unitatea spirituală şi intelectuală" a naţiunii ungare, "destrămată în multe părţi în timpul furtunilor istoriei".

Criticii consideră că aceasta încalcă libertăţile fundamentale şi reprezintă o modalitate de menţinere la putere a lui Orban.

Referirile la Dumnezeu, creştinism şi familia tradiţională au provocat proteste în Ungaria, unde demonstraţiile organizate de opoziţie, organizaţii neguvernamentale şi mişcări cetăţeneşti au mobilizat în ultimele săptămâni mii de persoane.

Opoziţia de stânga şi o parte a societăţii civile consideră prevederile Constituţiei discriminatorii, antidemocratice şi marcate puternic de o ideologie de dreapta şi creştină.

Criticii atrag atenţia asupra statutului celor care nu se încadrează în această ideologie, cum este cazul ateilor, al homosexualilor sau al familiilor monoparentale, şi apreciază că prevederile Constituţiei deschid şi calea către o posibilă interzicere a întreruperilor de sarcină.

Constituţia prevede şi că membrii Consiliului bugetar al Băncii centrale, apropiaţi ai lui Viktor Orban, au drept de veto în privinţa bugetului şi, în cazul exercitării acestuia, preşedintele are posibilitatea de a dizolva Parlamentul. Astfel, chiar dacă se va afla în opoziţie după alegerile legislative din 2014, Viktor Orban ar putea avea posibilitatea, prin intermediul Consiliului Bugetar şi al preşedintelui, să dizolve Parlamentul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici