- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele Zelenski salută "veştile bune" privind recucerirea unor aşezări
Preşedintele Ucrainei, Zelensky, a declarat că are "veşti bune", afirmând că forţele ucrainene au recucerit mai multe aşezări de la Rusia, relatează BBC.
Zelenski nu precizat ce localităţi au fost recucerite, spunând că "acum nu este momentul să le numim".
Separat, oficiali americani au declarat că Ucraina face "progrese lente, dar semnificative" împotriva forţelor ruse.
În discursul său video de seară către ucraineni, preşedintele Zelenski a spus că există "veşti bune" în legătură cu succesul trupelor ucrainene.
"Cred că fiecare cetăţean se simte mândru de soldaţii noştri", a spus el, numind unităţi militare specifice şi aplaudând curajul lor în luptă. Dar „acum nu este momentul să numim aşezările în care se întoarce steagul ucrainean".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Ucraina şi-a înăsprit securitatea operaţională în ultimele săptămâni, oferind puţine detalii despre o contraofensivă aşteptată pe scară largă în est şi sud.
Soldaţii ucraineni au lansat o ofensivă la sud-est de Harkov, spre regiunea estică Doneţk, asupra căreia Rusia a menţinut un control militar substanţial de la începutul războiului, în urmă cu şase luni.
Unele rapoarte sugerează că forţele ucrainene s-ar afla la câteva zeci de kilometri de oraşul Izyum, o verigă importantă în lanţul de aprovizionare militară a Rusiei.
Luând cuvântul la un eveniment în Statele Unite, Colin Kahl - subsecretarul apărării pentru politică - a sugerat că forţele ucrainene au performanţe mai bune decât trupele ruse în anumite zone.
"Este încă devreme. Cred că ucrainenii fac progrese lente, dar semnificative. Şi vom vedea cum decurg lucrurile", a declarat acesta, citat de agenţia de presă Reuters.
Cu toate acestea, situaţia rămâne tensionată.
În actualizarea sa nocturnă, Statul Major General ucrainean a declarat miercuri că a "respins toate atacurile ruseşti" în regiunile Harkov şi Doneţk - dar că ambele părţi au continuat să tragă focuri de artilerie şi lovituri aeriene, avariind o duzină de locuri diferite.
Un oficial de rang înalt al ONU pentru drepturile omului a declarat că organizaţia este îngrijorată de strămutarea oamenilor în Ucraina - şi în special de soarta copiilor.
"Au existat acuzaţii credibile de transferuri forţate de copii neînsoţiţi către teritoriile ocupate de Rusia sau chiar către Federaţia Rusă", a avertizat Ilze Brands Kehris, secretar general adjunct pentru drepturile omului.
Agenţia sa este îngrijorată de faptul că Rusia a creat "o procedură simplificată" pentru a le oferi acestor copii cetăţenia rusă şi, eventual, pentru a fi adoptaţi în familii ruseşti, a spus ea.
Astfel de măsuri ar încălca Convenţia de la Geneva, a adăugat ea.
Tot miercuri, SUA s-au declarat îngrijorate de o mişcare forţată similară a adulţilor ucraineni. Departamentul de Stat a acuzat Kremlinul că are liste de ucraineni care urmează să fie forţaţi să ajungă în zonele din ţară aflate sub control rusesc, ca parte a ceea ce numeşte "operaţiuni de filtrare".
"Filtrarea este un cuvânt dezumanizant, care descrie o campanie masivă pe care Kremlinul a lansat-o pentru a-i încarcera, deporta cu forţa sau face să dispară pe acei cetăţeni ucraineni despre care Moscova decide că ar putea fi o potenţială ameninţare", a declarat purtătorul de cuvânt Vedant Patel. "Victimelor filtrării nu li se dă de ales decât să se supună sau să se confrunte cu consecinţe grave".
El a descris sistemul ca fiind o operaţiune avansată şi pe scară largă, care implică tehnologii precum recunoaşterea facială şi urmărirea telefoanelor - şi a declarat că SUA au dovezi care leagă oficialii Kremlinului de acest proiect.
Cu toate acestea, ambasadorul rus la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat că ucrainenii care călătoresc în Rusia au trecut doar printr-o procedură de înregistrare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO