- Home
- Externe
- (03.06.2024, 13:38)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedinţia belgiană a UE cere guvernelor europene să avanseze „opţiunea nucleară” în cazul Budapestei. Ce înseamnă asta
Belgia, cea care va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE până la sfârşitul lunii iunie, ia măsura extraordinară de a îndemna guvernele UE să ia în considerare posibilitatea de a avansa cu procedura de privare a Ungariei pentru a-şi exprima dreptul de vot.
Urmărește
10403 afișări
Preşedinţia belgiană a UE cere guvernelor europene să avanseze „opţiunea nucleară” în cazul Budapestei. Ce înseamnă asta
Propunerea vine în contextul în care ţările europene sunt din ce în ce mai frustrate de obstacolele pe care Budapesta le impune în privinţa ajutorului militar pentru Ucraina şi sancţiunilor impuse Rusiei.
Într-un interviu acordat publicaţiei POLITICO, ministrul belgian de Externe, Hadja Lahbib a afirmat că evoluţia continentului european este încetinită de unele state, însă „un stat în special, care adoptă din ce în ce mai mult o atitudine tranzacţională, de blocare şi de veto”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Ea a pledat pentru avansarea procedurii de cenzură a articolului 7 al UE împotriva Budapestei, aceasta fiind o măsură extremă care poate duce la suspendarea drepturilor de vot ale unei ţări.
„Cred că trebuie să avem curajul de a lua decizii: să mergem până la sfârşitul articolului 7, să activăm articolul 7 până la capăt, care prevede încetarea dreptului de veto”, a spus ea în cadrul interviului pentru POLITICO.
„Opţiunea nucleară” - restricţionarea dreptului de vot în deciziile UE
Nu este pentru prima dată când Parlamentul European doreşte să ia o asemenea măsură în privinţa Executivului de la Budapesta. În 2018, Parlamentul UE a declanşat prima fază a procedurii articolului 7 împotriva Ungariei, însă procesul a intrat în impas.
Următoarea etapă a acestei proceduri este utilizată atunci când se consideră că o ţară riscă să încalce valorile fundamentale ale blocului comunitar. Ea este deseori numită „opţiunea nucleară”, întrucât prevede cele mai grave sancţiuni politice pe care blocul le poate impune unei ţări membre, acela de a suspenda dreptul de a vota cu privire la deciziile UE.
După ce Bruxelles a renunţat luna trecută la un caz similar împotriva Poloniei, Ungaria este singura ţară din UE care se confruntă cu acest tip de sancţiune.
Potrivit POLITICO, un purtător de cuvânt al Reprezentanţei Permanente a Ungariei pe lângă UE a declarat că „principala preocupare a Ungariei este acum să ţină UE departe de războiul din vecinătatea noastră. Dacă războiul ajunge în UE, atunci articolul 7 va fi cea mai mică dintre problemele noastre.”
De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Budapesta a încetinit în mod continuu ajutorul acordat Ucrainei sau a refuzat cu totul să ajute. De asemenea, este cunoscut faptul că premierul ungar, Viktor Orban, a menţinut relaţiile diplomatice dintre Budapesta şi Moscova.
Ungaria urmează să preia preşedinţia Consiliului UE în iulie, ceea ce va conferi Budapestei mai multă putere de a stabili agenda şi priorităţile UE timp de şase luni.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Mesajul Moscovei: Dacă Ucraina foloseşte Patriot deasupra Rusiei, conflictul ar escalada
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe