Preşedinţia ungară a UE consideră "dramatică" reticenţa statelor membre faţă de extindere

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial joi, 14 aprilie)

Urmărește
7 afișări

Ungaria, care deţine preşedinţia UE, a calificat, joi, drept "dramatică" reticenţa tot mai mare a celor 27 de state membre faţă de aderarea unor noi membri, declarându-se îngrijorată în special de dosarul croat, relatează AFP.

"Situaţia este destul de dramatică", a apreciat premierul ungar Viktor Orban la Bruxelles. "De 15 ani, susţinerea faţă de extindere nu a fost niciodată atât de scăzută" în UE, din cauza "îndoielilor, rezervelor, temerilor, incertitudinilor" celor 27 de state membre, a declarat el.

Astfel, "există întârzieri în dosarul croat, noi depunem eforturi imense dar ne lovim de pereţi", a deplâns el.

El a dezvăluit că unele capitale pledează, "pe culoare", pentru "apropierea încheierii negocierilor cu Croaţia de începerea negocierilor cu sârbii", avertizând că în opinia sa acest lucru este "periculos".

"În acest caz, Croaţia va pierde timp şi o astfel de întârziere poate destabiliza ţara", a afirmat Orban.

Susţinătorii unei astfel de idei, între care Marea Britanie, apreciază că aceasta ar putea determina cele două ţări să îşi accelereze procesul de reconciliere, întârziind termenul pentru Zagreb, potrivit unei surse diplomatice.

Ungaria şi-a fixat ca obiectiv încheierea negocierilor de aderare cu Croaţia până în iunie. În ceea ce priveşte Serbia, aceasta şi-a depus candidatura în decembrie 2009 şi speră să obţină statutul de ţară candidată la UE până la sfârşitul lui 2011.

"Ar fi periculos pentru UE să nu judece o ţară pe baza rezultatelor ci pe baza altor aspecte politice", a afirmat Orban.

La fel, în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, "avem un document care atestă pregătirea suficientă a celor două ţări dar în pofida acestui lucru nu există susţinere politică" pentru acest demers, a deplâns Orban.

Franţa şi Germania, în special, s-au opus acestei aderări. Ele cer ca, în afară de criteriile tehnice, Bucureştiul şi Sofia să realizeze progrese suplimentare în lupta împotriva corupţiei.

"Cele două ţări sunt pregătite din punct de vedere tehnic, dar aderarea lor a fost blocată din motive politice", de "ţări mari care au greutate", a denunţat Orban.

Admiţând că este dificil ca acestea să îşi schimbe părerea, el a apreciat că este important "să se păstreze deschisă dezbaterea".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici