Rezoluţia adoptată cu 81 de voturi pentru şi patru împotrivă aminteşte că în această fostă republică sovietică „Holodomor” (foametea provocată din motivaţii politice) a fost recunoscut „ca un act de genocid împotriva ucrainenilor”.
Dar aceasta este singura menţionare a termenului „genocid” în acest document de compromis, care evocă în repetate rânduri „o catastrofă umană” şi „politica nemiloasă a regimului stalinist”.
În Ucraina, milioane de ţărani şi familiile acestora au murit de foame ca urmare a interdicţiei de părăsire a zonelor afectate şi a confiscării cerealelor. Milioane de persoane au murit înfometate în Bielorusia (Belarus), Kazahstan, Republica Moldova şi în Rusia, în punctul culminant al crizei alimentare din 1932-1933.
Preşedintelel ucrainean, Viktor Ianukovici, a aplanat dezbaterea declarând marţi la Strasbourg că „recunoaşterea Marii foamete ca un act genocidar în special împotriva unei naţiuni nu ar fi corectă, nu ar fi justă”.
„A fost o tragedie împărtăşită de popoarele care în acea perioadă făceau parte dintr-un stat, Uniunea Sovietică”, a subliniat el.
Rezoluţia adoptată „condamnă ferm politicile crude adoptate de regimul stalinist, asimilabile unei crime împotriva umanităţii, deoarece au dus la moartea a milioane de persoane nevinovate”.
Textul avertizează împotriva oricărei tentative de a justifica aceste politici şi îi invită pe istorici să coopereze în cadrul unor programe independente de cercetare şi să le facă publice.