Presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie denunţă un tribunal fără "justiţie"

Acuzaţii în cazul atentatelor de la 11 septembrie au revenit luni în faţa justiţiei militare de excepţie de la Guantanamo, unde presupusul organizator al atentatelor a denunţat un tribunal fără "justiţie".

Urmărește
121 afișări
Imaginea articolului Presupusul organizator al atentatelor de la 11 septembrie denunţă un tribunal fără "justiţie"

Khalid Sheikh Mohammed (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Audierea de cinci ore are ca scop să pregătească procesul, care nu ar trebui să se deschidă înainte de un an la Guantanamo, după 11 ani de la atentatele surpriză şi încercarea în van a administraţiei lui Barack Obama de a-l organiza în faţa unui tribunal din Manhattan.

"Nu cred că va exista justiţie la acest tribunal", a denunţat Khalid Sheikh Mohammed, care a revendicat atentatele.

Îmbrăcat în tunică albă, purtând turban şi barbă deasă vopsită, Mohammed, alias KSM, conform iniţialelor sale în engleză, a răspuns întrebărilor judecătorului militar cu privire la drepturile sale de a se sustrage dezbaterilor.

Aşezaţi nestingherit pe bănci separate, dar şuşotind uneori între ei în timpul celor cinci ore de audiere, coacuzaţii săi, yemeniţii Walid bin Attash şi Ramzi bin al-Shibh, sauditul Mustafa al-Hawsawi şi pakistanezul Ammar al-Baluchi, erau îmbrăcaţi în tunici tradiţionale şi purtau turbane pe cap.

Unul dintre ei şi-a întins covorul de rugăciune pe parcursul unei suspendări a audienţei, în timp ce nouă rude ale victimelor atentatelor asistau la scenă în spatele unui perete de sticlă.

Aceşti deţinuţi "de mare importanţă", încarceraţi la Guantanamo în condiţii de securitate extremă, au compărut pentru prima dată în ultimele cinci luni, fiind mai activi decât în timpul citirii actului de acuzare la 5 mai.

În 2008, o tentativă de a-i judeca a eşuat, KSM şi acoliţii săi sfidându-l atunci pe judecătorul James Pohl prin refuzul obstinat de a răspunde la întrebări.

"În mai, erau în rezistenţă paşnică, în prezent au participat, dar asta nu înseamnă că recunosc legitimitatea acestui tribunal", a declarat James Connell, avocatul lui al-Baluchi.

KSM, în vârstă de 47 de ani, care a studiat în Statele Unite şi vorbeşte cursiv engleza, a ales să răspundă în arabă luni, spre deosebire de nepotul său, al-Baluchi.

Cel din urmă, care mai este numit Ali Abdul Aziz Ali, a răspuns cu umor "că ar lăsa note" în celula sa din Guantanamo, în timp ce judecătorul l-a întrebat dacă înţelegea că procedura care-l priveşte ar continua în caz de evadare din închisoare.

"Evadare din închisoare?", a întrebat, perplex, al-Shibh, în engleză.

Cu barbă neagră şi ochelari, sauditul al-Hawsawi, acuzat că ar fi finanţatorul complotului din 11 septembrie, a precizat la rândul său că a fost înştiinţat de audienţă cu "o oră înainte de a pleca".

Acceptând o cerere a apărării, judecătorul a autorizat acuzaţii să nu asiste la dezbateri, chiar de marţi. Mustafa al-Hawsawi ar trebui să lipsească de la tribunal marţi, a anunţat avocatul său.

Procurorul Mark Martins, care s-a opus cu înverşunare, a susţinut că "niciun tribunal nu a recunoscut dreptul de a fi absent".

Colonelul Pohl a luat această decizie după o ceartă scurtă cu un avocat care dorea "să discute despre tortura" îndurată de acuzaţi timp de patru ani şi jumătate.

Căpitanul Michael Schwartz, apărătorul militar al lui bin Attash, un apropiat al lui Osama ben Laden, care coordona tabăra de antrenament din Afganistan, a refuzat să asculte "un argument fără fundament".

Cu 11 dintre cele 25 de recursuri consacrate cenzurii, audienţa va continua marţi pe marginea secretului pe care Guvernul vrea să-l menţină asupra declaraţiilor unor acuzaţi că ar fi fost torturaţi în închisorile CIA.

Guvernul invocă securitatea naţională, în schimb, apărarea solicită transparenţa în dezbateri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici