Presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie, autorizat să poarte uniforma de mujahedin

Khalid Sheikh Mohammed, autoproclamatul organizator al atentatelor din 11 septembrie, ar putea apărea miercuri îmbrăcat în uniformă de mujahedin în faţa tribunalului militar de la Guantanamo, ţinând cont de faptul că judecătorul a acceptat.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului Presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie, autorizat să poarte uniforma de mujahedin

Presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie, autorizat să poarte uniforma de mujahedin (Imagine Arhiva: Mediafax Foto/AFP)

În cea de-a doua zi a audierii preliminare, cei cinci acuzaţi ai atentatelor din 11 septembrie au primit aprobarea judecătorului militar de a purta orice doresc la următoarea audiere.

În iunie, la Guantanamo s-a declanşat o polemică când comandantul închisorii le-a interzis să apară în haine de culoare portocalie sau tunică afgană, temându-se că acestea să nu fie folosite în scop de propagandă.

"Problema constă în faptul că, de unul singur, comandantul a decis să poarte ce li s-ar părea convenabil în faţa unui tribunal", a declarat judecătorul James Pohl la audiere, acesta continuând că "aceasta este doar opinia personală a unui singur om şi nu un criteriu stabilit".

Încă din momentul punerii sub acuzare, la 5 mai, Khalid Sheikh Mohammed, care a revendicat în întregime atentatele, a cerut să poarte o uniformă paramilitară.

"Mohammed este un prizonier de război inamic în detenţie. El vrea să îmbrace acelaşi tip de uniformă pe care îl purta în luptă ca mujahedin (...)", a pledat în cadrul audierii avocatul său Jason Wright.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici