Prezenţa la urne, singura necunoscută a alegerilor prezidenţiale din Egipt

Alegerile prezidenţiale pe care cel mai puternic om din Egipt - fostul comandant al armatei, Abdel Fattah el-Sissi, cel care l-a îndepărtat de la putere pe islamistul Mohamed Morsi - este sigur că le va câştiga se încheie marţi, nivelul prezenţei la urne fiind singura necunoscută, relatează AFP.

Urmărește
119 afișări
Imaginea articolului Prezenţa la urne, singura necunoscută a alegerilor prezidenţiale din Egipt

FOCUS: Prezenţa la urne, singura necunoscută a alegerilor prezidenţiale din Egipt (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

În contextul în care nu există îndoieli cine va fi câştigătorul, având în vedere popularitatea de care se bucură el-Sisi în urma reprimării implacabile a islamiştilor, numărul votanţilor va reprezenta un indicator, iar pentru a încerca să-l crească, în a doua zi a scrutinului, Guvernul interimar instalat de către fostul mareşal el-Sisi a dat concediu funcţionarilor şi a prelungit votul de marţi cu o oră.

Prin aceste alegeri, el-Sisi, care a l-a îndepărtat de la putere, pe 3 iulie, în forţă, pe primul preşedinte ales în mod democratic al ţării, intenţionează să-şi demonstreze atât în Egipt, cât şi în străinătate, legitimitatea, în contextul în care în bastioanele islamiste apar afişe care proclamă "singurul preşedinte legitim este Mohamed Morsi".

Încă de la 26 iulie el îndemna poporul să manifesteze masiv pentru a-i "da mandat" să termine cu islamiştii, după ce a declarat că l-a destituit şi arestat pe Morsi pentru a da curs dorinţei a milioane de manifestanţi care au defilat în acel iunie împotriva fostului preşedinte.

În ianuarie, referendumul asupra Constituţiei s-a transformat într-un plebiscit asupra persoanei acestuia, iar noua putere l-a felicitat că a obţinut o participare mai mare decât cea la scrutinul constituţional organizat de către islamist.

Aceste alegeri prezidenţiale iau şi ele forma unui plebiscit în Egipt, o ţară în care portretele lui el-Sisi sunt prezente peste tot.

Însă luni seara numeroşi comentatori şi jurnalişti denunţau, la televiziune, o participare slabă, în timp ce marţi secţiile de votare din mai multe cartiere din Cairo erau goale, potrivit unui jurnalist AFP.

"Nu vreau să mă aflu printre cei care sunt responsabili de moartea" egiptenilor, a declarat Tarek Salim, explicând astfel AFP de ce nu vrea să voteze.

"El-Sisi nu lasă concurenţei nicio şansă să câştige", subliniază Diaa Hussein, care boicotează şi ea alegerile.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a anunţat "16 milioane de votanţi, luni", adică aproape o treime dintre cele 53 de milioane de persoane înscrise pe listele electorale, citând estimări efectuate de către serviciile de securitate.

- "Mână de fier"

Unicul rival al lui el-Sisi, liderul stângii Hamdeen Sabbahi, părea resemnat, în timp ce opoziţia islamistă a fost scoasă în afara scenei politice, iar liderii tinerilor au fost încarceraţi sau sunt urmăriţi în justiţie.

Susţinătorii lui Morsi, care manifestează în mod frecvent, sunt reprimaţi în sânge - peste 1.400 de morţi -, aproximativ 15.000 de persoane au fost arestate, iar câteva sute au fost deja condamnate la moarte în urma unor procese expeditive, denunţate în străinătate.

Violenţele persistau, marţi dimineaţa, o bombă artizanală explodând, fără să provoace victime, la Cairo, a declarat pentru AFP Ministerul de Interne.

Mişcarea Fraţii Musulmani a lui Morsi, care a câştigat toate alegerile de la revolta care l-a îndepărtat de la putere pe Hosni Mubarak, în 2011, a fost acuzată de comiterea atentatelor, care se multiplică sunt considerate represalii faţă de reprimare, şi a fost declarată "teroristă".

În timp ce apărătorii drepturilor omului denunţă o putere deja mai autoritaristă ca cea a lui Mubarak, majoritatea populaţiei susţine această politică implacabilă în domeniul securităţii, la unison cu presa care ridică în slăvi armata şi pe fostul ei şef, omul care va aduce "stabilitatea".

Pentru această stabilitate, a declarat el-Sisi fără ocolişuri, Egiptul va fi nevoit să facă unele compromisuri, şi anume în privinţa libertăţilor.

Asemenea argumente sunt formulate într-o ţară devastată, aflată din criză-n criză, începând din 2011, de la "primăvara arabă", conducând la deprecierea monedei la jumătate, la fuga turiştilor, la o inflaţie galopantă şi şomaj, în special în rândul tinerilor, care reprezintă majoritatea populaţiei. De altfel, ei sunt marii absenţi, din nou, în acest scrutin.

Un alegător, Kamal Mohamed Aziz, în vârstă de 63 de ani, a declarat că votează pentru el-Sisi deoarece "este nevoie de o mână de fier pentru redresarea situaţiei". Saadia Abdel Moti, în vârstă de 65 de ani, a declarat că aşteaptă de la acesta să "lupte împotriva inflaţiei, să ofere locuri de muncă tinerilor şi să se ocupe de Sănătate".

În schimb, Karim El-Demerdach, în vârstă de 27 de ani, a declarat că votează pentru Sabbahi, în pofida faptului că se declară "sigur că rezultatele sunt deja decise".

Rezultatele urmează să fie anunţate până la 5 iunie, iar alegerile legislative vor avea loc către toamnă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici