Prezenţă mare la vot în Franţa. Alegerile ar putea aduce extrema dreaptă la putere

Alegătorii francezi s-au prezentat duminică la urne în primul tur al alegerilor parlamentare anticipate, care ar putea duce la formarea primului guvern de extremă-dreapta al ţării de la cel de-Al Doilea Război Mondial, o potenţială schimbare radicală în inima Uniunii Europene.

270 afișări
Imaginea articolului Prezenţă mare la vot în Franţa. Alegerile ar putea aduce extrema dreaptă la putere

Prezenţă mare la vot în Franţa. Alegerile ar putea aduce extrema dreaptă la putere

Preşedintele Emmanuel Macron a uimit ţara când a convocat votul după ce alianţa sa de centru a fost zdrobită în alegerile europene din această lună de Adunarea Naţională (Rassemblement National, RN) al lui Marine Le Pen. Partidul ei eurosceptic şi antiimigraţie a fost multă vreme un paria, dar acum este mai aproape de putere decât a fost vreodată, menţionează Reuters.

În Hénin-Beaumont, un oraş din circumscripţia electorală a lui Le Pen din nordul Franţei, unde aceasta ar putea fi realeasă în primul tur, Denis Ledieu, în vârstă de 67 de ani, a declarat că oamenii suferă din cauza dezindustrializării pe termen lung a regiunii.

„Deci, dacă (RN) le promite lucruri, atunci de ce nu? Cred că vor să încerce", a spus el.

În Garches, un orăşel de lângă Paris, o femeie a strigat „Este ruşinos, este ruşinos" în timp ce Bardella sosea pentru a-şi exprima votul.

De cealaltă parte a Parisului, în oraşul Meaux, Mylène Diop, în vârstă de 51 de ani, a declarat că a votat pentru Noul Front Popular, o coaliţie de stânga formată în grabă, care s-a clasat pe locul al doilea. Ea a declarat că a fost „cea mai importantă alegere" din viaţa sa.

„RN este la porţile puterii şi vedeţi agresivitatea oamenilor şi discursul rasist care a fost dezlănţuit", a spus ea.

Dacă RN obţine majoritatea absolută, diplomaţia franceză s-ar putea îndrepta spre o perioadă de turbulenţe fără precedent: cu Macron - care a declarat că îşi va continua mandatul prezidenţial până la sfârşitul mandatului său, în 2027 - şi Bardella înghesuindu-se pentru dreptul de a vorbi în numele Franţei.

Franţa a avut trei perioade de „coabitare" - când preşedintele şi guvernul provin din tabere politice opuse - în istoria sa postbelică, dar niciuna cu viziuni asupra lumii atât de radical divergente în competiţie la vârful statului.

Ce ar aduce o victorie a partidului RN

O victorie clară a RN ar aduce, de asemenea, incertitudine cu privire la poziţia Franţei faţă de războiul Rusia-Ucraina. Le Pen are o istorie de sentimente pro-ruseşti şi, în timp ce partidul spune acum că va ajuta Ucraina să se apere împotriva invadatorilor ruşi, acesta a stabilit, de asemenea, „linii roşii”, cum ar fi refuzul de a furniza rachete cu rază lungă de acţiune.

Sondajele de opinie au sugerat că RN are un avans confortabil de 33%-36% din votul popular, cu Noul Front Popular pe locul al doilea cu 28%-31% şi alianţa centristă a lui Macron pe locul al treilea cu 20%-23%.

Noul Front Popular include o gamă largă de partide, de la centru-stânga moderată până la partidul de stânga dură, eurosceptic şi anti-NATO France Unbowed, condus de unul dintre cei mai vitriolici adversari ai lui Macron, Jean-Luc Melenchon.

Timp de decenii, pe măsură ce RN câştiga popularitate, alegătorii şi partidele şi-au unit forţele pentru a-l împiedica să câştige puterea, dar acest lucru s-ar putea să nu mai fie valabil de data aceasta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici