”Când forţele armatei siriene au eliberat Allep şi Ghuta de Est de sub ocupaţia teroriştilor, comunitatea internaţională a fost foarte vocală susţinând a avut loc o catastrofă umanitară acolo. Sutem surpinşi de acest fapt. După ce problema teroriştilor a fost rezolvată, nimănui nu i-a mai păsat de viitorul sirienilor care continuă să trăiască acolo”, a declarat ambasadorul rus.
Rusia a apărat în repetate rânduri Siria, mai ales în cazul atacului chimic comis în regiunea Duma, atribuit regimului condus de Bashar al-Assad. Ulterior, o coaliţie formată din SUA, Marea Britanie şi Franţa a lansat un atac cu rachete de croazieră în Siria, cu scopul declarat de a sancţiona regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic comis la periferia oraşului Damasc.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între regimul Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia şi Iran, forţele opoziţiei şi grupuri militante şi teroriste, inclusiv organizaţia extremistă sunnită Stat Islamic. Bilanţul conflictului depăşeşte 340.000 de morţi.