UPDATE 23:48 – Kerry anunţă că s-a ajuns la un acord în privinţa continuării discuţiilor pe tema crizei ucrainene
Secretarul de Stat american John Kerry a declarat miercuri, la Paris, că s-a ajuns la un acord în privinţa continuării „discuţiilor intense” pe tema crizei ucrainene, relatează AFP.
„Am început un proces astăzi (miercuri) şi sperăm că acesta va conduce la detensionarea” crizei, a spus Kerry după o întrevedere cu şefii diplomaţiilor Rusiei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Uniunii Europene.
„Eu nu am avut nicio aşteptare” în privinţa unei întâlniri între ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi omologul său ucrainean, Andrii Deşciţa, a adăugat el, după ce Statele Unite au exercitat presiuni toată ziua, la Paris, pentru desfăşurarea unei întrevederi între cei doi miniştri.
Anterior, şeful diplomaţiei ruse a afirmat că Statele Unite şi Rusia au convenit să ajute Ucraina să pună în aplicare acordurile semnate la Kiev pe 21 februarie, însă un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat a dezminţit această informaţie.
Fosta Administraţie prorusă de la Kiev şi liderii proeuropeni au semnat pe 21 februarie acorduri care îi permiteau preşedintelui Viktor Ianukovici să rămână temporar în funcţie. În cadrul acordurilor, Parlamentul ucrainean a reintrodus Constituţia din 2004, diminuând atribuţiile preşedintelui. Însă, a doua zi, Ianukovici a fost demis de Parlament, iar acum se află în Rusia.
Kerry a confirmat că Lavrov a pus în discuţie o ieşire din criză în baza acordului politic semnat pe 21 februarie, la Kiev, sub egida unor state membre UE.
Însă „nu există niciun acord” între Moscova şi Washington, a spus el, contrazicându-l pe ministrul rus de Externe.
Cei doi miniştri urmează să se întâlnească joi, la Roma, în marja unei reuniuni pe tema Libiei.
El a reiterat că posibilitatea adoptării unor sancţiuni împotriva Moscovei rămâne de actualitate.
Însă, a insistat Kerry, „am prefera să găsim o soluţie diplomatică adecvată” la această criză.
Serghei Lavrov a părăsit miercuri seară sediul Ministerului francez de Externe fără a se întâlni Andrii Deşciţa, potrivit unor surse diplomatice.
UPDATE 21:50 – Statele Unite neagă că ar fi ajuns la un acord cu Rusia privind criza din Ucraina
Statele Unite nu au ajuns la un acord cu Rusia pentru depăşirea crizei din Ucraina, declară un oficial de rang înalt de la Departamentul de Stat, contrazicându-l pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.
„Nu s-a ajuns la niciun acord şi nu se va ajunge niciodată fără o implicare directă a Guvernului ucrainean”, a afirmat oficialul american.
UPDATE 21:41 – Serghei Lavrov a părăsit Ministerul francez de Externe fără a se întâlni cu Andrei Deşciţa – surse
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a părăsit sediul Ministerului francez de Externe fără a se întâlni cu omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa, anunţă surse diplomatice citate de AFP.
Lavrov a participat la discuţii cu miniştrii de Externe din Franţa, Laurent Fabius, Germania, Frank-Walter Steinmeier, Marea Britanie, William Hague, cu secretarul de Stat american John Kerry şi cu Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.
Dar, conform surselor citate, Lavrov nu a acceptat o întrevedere bilaterală cu Deşciţa.
UPDATE 20:40 – Serghei Lavrov s-a întâlnit cu ministrul de Externe al Ucrainei
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, s-a întâlnit miercuri, la Paris, cu omologul său ucrainean, Andrei Deşciţa, anunţă surse oficiale citate de AFP.
Întâlnirea are loc la sediul Ministerului francez de Externe, precizează surse diplomatice americane.
UPDATE 20:25 – SUA şi Rusia vor ajuta Ucraina să aplice acordurile din 21 februarie – Serghei Lavrov
Statele Unite şi Rusia au convenit să ajute Ucraina să pună în aplicare acordurile semnate la Kiev pe 21 februarie, afirmă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea pe care a avut-o cu secretarul de Stat american John Kerry.
„Am convenit că este necesar să îi ajutăm pe ucraineni să pună în aplicare acordurile din 21 februarie”, a declarat Lavrov la Paris.
Fosta Administraţie prorusă de la Kiev şi liderii proeuropeni au semnat pe 21 februarie acorduri care îi permiteau preşedintelui Viktor Ianukovici să rămână temporar în funcţie. În cadrul acordurilor, Parlamentul ucrainean a reintrodus Constituţia din 2004, diminuând atribuţiile preşedintelui.
Însă, a doua zi, Ianukovici a fost demis de Parlament, iar acum se află în Rusia. Pe numele lui există un mandat internaţional de arestare emis de noile autorităţi de la Kiev.
La finalul dejunului de lucru al Grupului Internaţional de Susţinere (GIS) a Libanului, Kerry şi Lavrov s-au întâlnit la o cafea pe terasa însorită a palatului prezidenţial, împreună cu omologii lor francez Laurent Fabius şi german Frank-Walter Steinmeier, a constatat un jurnalist AFP.
Cei patru au discutat despre situaţia din Ucraina, potrivit mai multor surse diplomatice.
Este pentru prima dată de la preluarea controlului de către Rusia asupra unei mari părţi a Crimeei, în acest weekend, când şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov se întâlneşte faţă în faţă cu miniştri de Externe occidentali.
În ultimele zile, Occidentul şi Rusia au schimbat replici dure, occidentalii acuzându-i pe ruşi că au încălcat dreptul internaţional, iar Moscova respingând ameninţările cu sancţiuni care i-au fost adresate.
Ministrul rus s-a întâlnit luni seara, în Elveţia, cu Frank-Walter Steinmeier, dar ministrul german a declarat marţi că nu se întrevede vreo soluţie pentru Ucraina. Un summit european extraordinar a fost convocat joi, la Bruxelles, în vederea unei eventuale adoptări a unor măsuri coercitive vizând Rusia.
Statele Unite cer Rusiei să iniţieze negocieri cu Ucraina
Secretarul de Stat american, John Kerry, i-a cerut ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, discuţii directe între Rusia şi Ucraina pentru depăşirea crizei din Crimeea, anunţă un diplomat american.
John Kerry s-a întâlnit cu Serghei Lavrov cu ocazia reuniunii de la Palatul Elysée, sediul Preşedinţiei Franţei, pe tema crizei din Liban.