- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima pandemie gripală a secolului XXI, mai puţin periculoasă decât se anticipase
Prima pandemie gripală a secolului XXI, care a generat o mobilizare mondială, pare a fi mai puţin periculoasă decât se anticipase, dar virusul, care nu este "atât de mortal precum cel al gripei aviare", a provocat moartea a numeroşi tineri, potrivit specialiştilor.
Prima pandemie gripală a secolului XXI, mai puţin periculoasă decât se anticipase (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
"În mod clar, nu avem de-a face cu un virus atât de mortal precum cel al gripei aviare", a declarat medicul Isabelle Nutall din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care a declarat la 11 iunie starea de pandemie la nivel mondial. Virusul A/H1N1, depistat pentru prima oară la sfârşitul lunii martie în Mexic, este predominant în lume, potrivit OMS.
"Aceasta este prima oară când se gestionează o astfel de problemă la nivel mondial. Această mobilizare a facilitat producerea unui vaccin în timp record", a precizat Sylvie Briand, care conduce departamentul referitor la gripă din cadrul OMS. China, ce a beneficiat de pe urma transferului de tehnologie organizat de OMS, a putut vaccina peste 31 de milioane de persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
"Nu este hecatomba, dar această pandemie provoacă o mortalitate neobişnuită în rândul tinerilor, inclusiv a celor sănătoşi", susţine un specialist francez, profesorul Antoine Flahaut.
"Spre deosebire de virusurile sezoniere, virusul pandemic pătrunde atât de mult în plămâni şi cauzează mai multe sindroame de dificultăţi respiratorii acute în rândul tinerilor", a precizat doctorul Briand.
Potrivit estimărilor autorităţilor federale, în Statele Unite pandemia a afectat la jumătatea lunii noiembrie circa 50 de milioane de persoane, soldându-se cu "circa 10.000 de morţi, dintre care 1.100 de copii şi 7.500 de tineri". Există mai mulţi copii şi tineri spitalizaţi sau ucişi decât în urma unei gripe normale, potrivit Centrului american de control al bolilor (CDC).
Femeile însărcinate şi persoanele afectate de obezitate extremă s-au dovedit a fi deosebit de vulnerabile în faţa noului virus. O altă constatare este că persoanele cu vârste de peste 65 de ani, aparent mai puţin afectate de virus datorită unei posibile expuneri anterioare, au un risc mai ridicat de a muri odată cu contractarea virusului A/H1N1.
Deşi această gripă se dovedeşte adesea a fi benignă, oficialii din domeniul sanitar manifestă temeri că spitalele vor asista, pe timp de iarnă, la un aflux de pacienţi, împiedicând acordarea unei îngrijiri corecte celorlalţi pacienţi.
Din acest motiv sunt importante campaniile de vaccinare pentru a diminua răspândirea virusului.
Tamiflu este un medicament eficient "pentru a diminua şi preveni formele grave ale bolii, dar şi cazurile mortale", notează OMS, încurajând administrarea acestuia pacienţilor infectaţi cu risc de complicaţii.
De la începutul sezonului rece în Canada, unde numărul deceselor a crescut de circa cinci ori, 67 la sută din persoanele decedate prezentau alte boli dintre care cele mai răspândite sunt, precum şi în alte ţări, astmul, bolile cardiace cronice, o imunitate scăzută şi diabetul, subliniază OMS.
Potrivit unui studiu realizat de Sir Liam Donaldson, consilierul în materie de sănătate din cadrul Guvernului britanic, numărul persoanelor afectate care mor din cauza gripei A/H1N1 este "considerabil" mai mic în prezent în Marea Britanie decât se credea iniţial şi net inferior celui înregistrat cu ocazia pandemiilor precedente din 1918, 1957-1958 şi 1967-1968.
Antiviralele, antibioticele, vaccinul antipneumococic, progresele în practicile de reanimare ar explica aceste variaţii.
Pentru moment, "trebuie să rămânem vigilenţi şi să nu lăsăm garda jos", a avertizat doctorul Nutall din cadrul OMS, deoarece "virusul gripal este absolut imprevizibil".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO