- Home
- Externe
- (14.12.2022, 07:02)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Prima ţară africană care va furniza arme Ucrainei
Acordul, explică Africa Intelligence, înseamnă că Maroc va furniza piese de schimb pentru tancurile T-72.
Urmărește
7109 afișări
Prima ţară africană care va furniza arme Ucrainei
Marocul pare să fi decis de ce parte să ia la conflictul din Ucraina. Asta după ce, în martie, s-a abţinut de la votul rezoluţiei ONU de condamnare a războiului rusesc, apoi s-a abţinut din nou în noiembrie, când a avut loc un vot pentru a cere Moscovei să plătească despăgubiri pentru agresiunea sa. Lucrurile sunt pe cale să se modifice.
Primul element se referă la sancţiuni. Marocul, cu porturile sale, este un centru comercial şi logistic din ce în ce mai important. Din acest motiv Rusia – după cum relatează Moscow Times – încercase să convingă guvernul marocan să pună la dispoziţie aeroportul din Casablanca: scopul era crearea unui terminal ad-hoc pentru gestionarea mărfurilor destinate Rusiei şi pentru achiziţii de la terţi. Dar Marocul a spus nu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
O veste mare a fost dată de ziarul francez Africa Intelligence. Potrivit unui articol publicat în urmă cu câteva zile, Maroc - în urma presiunii diplomatice americane - va deveni prima ţară africană care va procura bunuri militare pentru Ucraina. Acordul, explică Africa Intelligence, ar viza furnizarea de piese de schimb pentru tancurile T-72. „În cel mai mare secret, Washington a reuşit să convingă Rabat să livreze piese de schimb pentru vehiculele blindate T-72 la Kiev”, se arată în articol.
Ucraina a tras într-o singură zi jumătate din obuzele pe care SUA le fabrică într-o lună
Produs în epoca sovietică, T-72 este unul dintre principalele vehicule de luptă ale Forţelor Armate ucrainene; iar după începerea războiului, mai multe ţări din Europa de Est - deţinând şi arsenale sovietice - au început să trimită multe dintre ele în Ucraina. Câteva exemple: Polonia a dat 240 de T-72, Cehia a contribuit cu 40 de tancuri. O contribuţie a avut şi Slovenia, în noiembrie.
Armata marocană are câteva zeci de T-72 achiziţionate din Belarus între 1999 şi 2001. În 2015, guvernul de la Kiev, prin compania de stat Ukroboronprom, a apelat la Maroc, pentru piese de schimb pentru tancuri.
Abordarea Marocului face parte din strategia Statelor Unite şi a aliaţilor care încearcă să extindă sprijinul militar pentru Ucraina în toate modurile posibile. Acest lucru se traduce într-o căutare frenetică de arme în întreaga lume.
Dar nici măcar marea armată americană nu are provizii inepuizabile, nici o astfel de capacitate de producţie nemărginită. Exemplul Donbasului este suficient pentru a ilustra acest lucru: în această vară, ucrainenii au tras între 6.000 şi 7.000 de obuze de artilerie într-o zi (ruşii - până la 50.000), în timp ce Statele Unite reuşesc să producă doar 15.000 într-o lună întreagă. Un alt exemplu: SUA au oferit Kievului aproximativ o treime din rezervele sale de rachete antitanc Javelin şi o treime din stocurile de rachete antiaeriene Stinger.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe