Primăria Londrei cere SUA să plătească taxa de drum pentru coloana oficială a lui Barack Obama

Primăria Londrei va cere Statelor Unite să achite o taxă pentru utilizarea drumurilor de către maşinile din coloana oficială a preşedintelui american, Barack Obama, care a efectuat o vizită de stat în capitala britanică, a anunţat vineri instituţia care gestionează această taxă, relatează AFP.

Urmărește
5 afișări

"Tocmai analizăm" cazul pentru a stabili valoarea facturii, a declarat un purtător de cuvânt al Transporturilor Londrei (TFL), un organism în subordinea Primăriei Londrei.

Statele Unite urmează să plătească 11,5 euro (16 dolari) pentru fiecare vehicul, pe zi, inclusiv pentru Cadillac-ul preşedintelui, supranumit "Bestia".

"Sunt încântat să anunţ că Bestia va plăti taxa de drum", a declarat primarul conservator al Londrei, Boris Johnson, citat, joi seara, de publicaţia Evening Standard. "Drumurile noastre nu erau închise la momentul vizitei preşedintelui (de luni seara şi până joi dimineaţa), deci coloana sa va trebui să plătească", a precizat el.

"Pe Papă nu l-am pus să plătească, atunci când a fost aici (în septembrie 2010), pentru că toate drumurile erau închise (...), dar de această dată este diferit", a adăugat el.

Johnson a dat asigurări că a purtat o discuţie cu Obama, în timpul banchetului de la Palatul Buckingham, marţi, despre factura neplătită a Ambasadei Statelor Unite, în privinţa taxei de drum.

Această factură s-ar ridica la 6,1 milioane de dolari (8,7 milioane de euro), înainte de vizita preşedintelui american, potrivit unui purtător de cuvânt al primarului.

Mai multe ambasade refuză să plătească această taxă, argumentând că este vorba despre un impozit pe care diplomaţii nu sunt obligaţi să îl plătească.

"Poziţia noastră cu privire la taxa de drum are la bază Convenţia de la Viena din 1960 privind relaţiile consulare, care interzice ca misiunile diplomatice să fie supuse vreunui impozit, oricare ar fi el", a declarat, vineri, o purtătoare de cuvânt a Ambasadei Statelor Unite la Londra.

Potrivit TFL, misiunile diplomatice datorează 59 de milioane de euro (83 de milioane de dolari) pentru taxa de drum, de la introducerea acesteia, în 2003, de către primarul laburist Ken Livingstone.

Taxa a fost introdusă pentru a descongestiona centrul oraşului şi a reduce poluarea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici