Primarul din Amsterdam şi cerut oficial scuze pentru rolul oraşului în comerţul global cu sclavi: „Este momentul să gravăm marea nedreptate în identitatea oraşului"

Primarul din Amsterdam şi-a cerut scuze pentru implicarea extinsă a foştilor guvernatori ai capitalei olandeze în comerţul global cu sclavi, spunând că a sosit momentul ca oraşul să se confrunte cu istoria sa sumbră, relatează AP.

Urmărește
1149 afișări
Imaginea articolului Primarul din Amsterdam şi cerut oficial scuze pentru rolul oraşului în comerţul global cu sclavi: „Este momentul să gravăm marea nedreptate în identitatea oraşului"

Primarul din Amsterdam şi cerut oficial scuze pentru rolul oraşului în comerţul global cu sclavi: „Este momentul să gravăm marea nedreptate a sclaviei coloniale în identitatea oraşului"

Dezbaterea despre rolul părinţilor fondatori ai oraşului Amsterdam în comerţul cu sclavi se desfăşoară de ani de zile, dar a câştigat mai multă atenţie pe fondul protestelor care au urmat morţii lui George Floyd în Minneapolis.

„Este momentul să gravăm marea nedreptate a sclaviei coloniale în identitatea oraşului nostru. Cu o recunoaştere necondiţionată", a spus primarul Femke Halsem.

În trecut, guvernul olandez şi-a exprimat profund regretul pentru rolul istoric al naţiunii în sclavie, dar nu a emis scuze oficiale. Premierul Mark Rutte a declarat anul trecut că o astfel "de scuză" ar putea polariza societatea.

O comisie independentă care a discutat problema în ultimele luni a emis joi un raport în care sfătuia guvernul central să îşi ceară scuze, spunând că „va ajuta la vindecarea suferinţelor istorice”.

Femke Halsema a spus că istoria aruncă o umbră care ajunge până în zilele noastre.

"Oficialii oraşului şi elita conducătoare, în foamea lor de profit şi putere, au participat la comerţul cu oameni, făcând acest lucru printr-un sistem de opresiune bazat pe culoarea pielii şi pe rasă", a spus ea.

Scuzele au venit în timpul unei ceremonii anuale care a marcat abolirea sclaviei în coloniile olandeze din Surinam şi Antilele olandeze la 1 iulie 1863. Aniversarea este acum cunoscută sub numele de Keti Koti, care înseamnă lanţuri rupte.


 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici