Muscat a declarat duminică, la postul public de televiziune, că va cere formaţiunii pe care o conduce, Partidul Laburist, să înceapă procesul de alegere a succesorului său, urmând să demisioneze din fruntea partidului pe data de 12 ianuarie, iar din funcţia de premier „în zilele următoare”.
Explicându-şi decizia de a renunţa, Muscat a afirmat despre felul în care a fost gestionată ancheta privind asasinarea jurnalistei că: „Unele decizii au fost bune, în timp ce altele ar fi putut fi luate mai bine”.
„Malta trebuie să înceapă un nou capitol şi numai eu pot da acest semnal”, a afirmat Muscat, care se află de şase ani în fruntea Guvernului de la La Valetta.
„Toată responsabilitatea pe care am purtat-o pe umeri cu siguranţă nu se compară cu durerea suferită de familia victimei”, a adăugat el.
Un număr mare de protestatari s-au strâns la Valletta pentru a cere demisia imediată a premierului, pe fondul nemulţumirilor privind felul în care a fost gestionată ancheta privind asasinatul, în cadrul căreia au fost vizaţi şi apropiaţii ai lui Muscat.
Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă cunoscută pentru investigaţiile privind corupţia din Malta, a murit în octombrie 2017 după explozia unei bombe care era plasată sub vehiculul său.
Pe blogul său, Galizia a denunţat mai multe cazuri de corupţie. În una dintre investigaţii, premierul maltez Joseph Muscat şi doi dintre apropiaţii lui au fost acuzaţi de legături cu trei companii offshore şi cu vânzarea de paşapoarte malteze către Guvernul din Azerbaidjan. Într-o altă anchetă, jurnalista a scos la iveală informaţii despre conturi offshore care ar aparţine lui Adrian Delia, liderul formaţiunii de opoziţie, Partidul Naţionalist.