„Sunt nevinovat. Toată această poveste este şi rămâne un complot împotriva mea„, a declarat Mir Abdul Ahad Sahbi de la biroul său de la Primărie.
Rugat să precizeze care sunt autorii acestui „complot”, primarul capitalei afgane a precizat: „Am cerut Procurorului General şi Curţii supreme să ancheteze acest caz. Ar fi deplasat să fac referire la numele (unor persoane) înainte de finalizarea anchetei”.
„Acest lucru este o conspiraţie împotriva mea, o persoană care şi-a dedicat viaţa în slujba ţării sale şi a luptei împotriva corupţiei”, a adăugat el.
Primarul Kabulului a fost condamnat luni de un tribunal la patru ani de închisoare pentru corupţie şi un mandat de arestare a fost emis pe numele său.
„Cazul pentru care a fost condamnat a constat în deturnare de fonduri publice de circa 800.000 de afgani (aproximativ 11.000 de euro)„, a declarat adjunctul procurorului general al Kabulului, Enayat Kamal.
„Tribunalul l-a condamnat pe Mir Abdul Ahad Sahbi la patru ani de închisoare şi i-a cerut să returneze fondurile deturnate şi să demisioneze din funcţie”, a adăugat magistratul.
Un oficial de rang înalt din cadrul Parchetului General afgan a confirmat că primarul a fost eliberat pe cauţiune după pronunţarea condamnării.
Parchetul nu a fost în măsură să explice cum o persoană condamnată în absenţă a putut fi eliberată prin plătirea unei cauţiuni.
Data unei noi audieri nu a fost anunţată. Parchetul general a dat asigurări că primarul ar fi trebuit trimis în închisoare, dar Sahbi a precizat că nu a fost reţinut.
Acest caz survine după ce asupra preşedintelui Hamid Karzai, reales ca urmare a unui scrutin marcat de fraude, se exercită presiuni din partea ţărilor occidentale care îl somează să combată corupţia mai activ.
O conferinţă este prevăzută săptămâna viitoare pentru a se discuta despre crearea unei comisii speciale pentru combaterea corupţiei.
Şeful misiunii ONU în Afganistan, Kai Eide, i-a cerut miercuri preşedintelui Karzai să dea dovadă de mai multă ambiţie în lupta împotriva corupţiei.
„Structurile există, sistemul legal există şi este în mare parte suficient pentru a lupta împotriva corupţiei”, a precizat el în cadrul unei conferinţe de presă.
„Din punctul meu de vedere, nu crearea unei noi structuri ar trebui să domine discuţiile noastre, ci determinarea politică de a folosi structurile existente”, a adăugat Eide.