- Home
- Externe
- LISABONA, (01.07.2023, 16:03)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primarul Lisabonei, acuzat că a „boicotat” un memorial al sclaviei
Primarul Lisabonei a fost acuzat că a „boicotat” primul memorial al Portugaliei dedicat victimelor sclaviei, un proiect amânat de mult timp într-o ţară care încă se confruntă cu rolul său în comerţul transatlantic cu sclavi, scrie Reuters.
Urmărește
220 afișări
Sursa foto: Twitter
Propus în urmă cu mai bine de cinci ani de către Asociaţia Descendenţilor Africani din Portugalia (DJASS), memorialul - care ar fi trebuit să fie format din rânduri de trestie de zahăr vopsite în negru - ar fi trebuit să fie ridicat pe Campo das Cebolas, o piaţă centrală din apropierea râului Tagus din Lisabona.
Din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea, 6 milioane de africani au fost răpiţi şi transportaţi cu forţa de navele portugheze şi vânduţi ca sclavi, în principal în Brazilia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Însă în şcoli se învaţă foarte puţin despre implicarea Portugaliei în sclavie, iar trecutul său colonial este considerat pe scară largă ca o sursă de mândrie.
Memorialul, finanţat de consiliul municipal, a fost aprobat ca parte a bugetului oraşului pentru 2017-2018, dar construcţia a fost amânată de atunci.
DJASS a transmis vineri că au fost create obstacole, inclusiv solicitarea unei cantităţi mai mici de trestie de zahăr şi modificări ale materialelor de construcţie şi ale bugetului.
Biroul primarului nu a răspuns solicitărilor de a face comentarii.
Carlos Moedas, de centru-dreapta, a fost ales primar în 2021, dar procesul de ridicare a memorialului a fost reluat abia în septembrie anul trecut.
La acea vreme, biroul lui Moedas a declarat că mai era nevoie de aprobarea Direcţiei Generale pentru Patrimoniu Cultural (DGCP) şi a companiei de parcări din Lisabona (EMEL).
Potrivit DJASS, primăria a declarat în aprilie că DGCP şi EMEL nu şi-au dat acordul, ceea ce înseamnă că memorialul trebuia amplasat în altă parte.
Primăria a propus o nouă locaţie în ceea ce DJASS a descris ca fiind un drum îngust care dă acces la un debarcader şi la o parcare din apropierea terminalului de croazieră din Lisabona.
DJASS a declarat că primăria se ocupă de memorial într-un mod „neglijent şi lipsit de respect” şi a acuzat-o că a adoptat o strategie de boicotare a proiectului.
Moedas a declarat în martie că este „total în favoarea memorialului”, dar astfel de proiecte necesită timp.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe