- Home
- Externe
- PARIS, (24.07.2011, 16:01)
- Aurelia Alexa , Aurelia Alexa ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primele căsătorii homosexuale în New York marchează un nou pas privind drepturile acestei comunităţi
Celebrarea, duminică, a primelor căsătorii homosexuale în Statul New York, la două zile după abrogarea legii care obliga ascunderea homosexualităţii în armata americană, marchează un nou pas în drepturile homosexualilor.
Urmărește
244 afișări
Primele căsătorii homosexuale în New York marchează un nou pas privind drepturile acestei comunităţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Sursa citată face o trecere în revistă a câtorva etape a acestei mişcări în Statele Unite de la sfârşitul anilor '60.
În 28 iunie 1969: debutul a cinci nopţi de ciocniri după raidurile poliţiei împotriva homosexualilor în Stonewall Inn, un bar din New York. parada gay sărbătoreşte în fiecare an acest protest.
În 4 august 1982: eliminarea în Franţa a tuturor incriminărilor privind homosexualitatea persoanelor de peste 15 ani.
În 1 octombrie 1989 Danemarca a fost prima ţară care a autorizat uniunile civile între homosexuali, iar în 17 mai 1990, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a retras homosexualitatea de pe lista bolilor mintale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu și Marcel Ciolacu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Ţările de Jos devin, în 1 aprilie 2001, primul stat care permite căsătoria civilă şi adopţia pentru cuplurile homosexuale.
Nouă alte ţări au legalizat aceste căsătorii: Belgia (2003), Spania (2005), Canada (2005), Africa de Sud (2006), Norvegia (2008), Surdia (2009) şi în 2010 Portugalia, Argentina şi Islanda, unde premierul Johanna Sigurdardottir s-a căsătorit cu partenera sa în prima zi de la intrarea în vigoare a legii.
Alte ţări au legalizat uniunile civile: Danemarca (1989), Franţa (1999), Germania (2001), Finlanda (2002), Noua-Zeelandă (2004), Marea Britanie (2005), Republica Cehă (2006), Elveţia (2007), Uruguay (2008), Irlanda (2011).
În 17 mai 2005 s-a sărbătorit prima zi mondială de luptă împotriva homofobiei, în 22 ianuarie 2008 Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Franţa pentru că a refuzat unui homosexual adopţia iar 17 iunie 2011 Consiliul drepturilor omului de la ONU a adoptat o rezoluţie pentru promovarea egalităţii oamenilor fără deosebire de orientarea lor sexuală.
Homosexualitatea rămâne interzisă şi uneori reprimată puternic în 76 de ţări (Amnesty International).
În 24 iunie 2011 statul New York devine al şaselea stat american care autorizează căsătoriile gay, nerecunoscute de către statul federal, iar în 22 iulie a fost abrogată legea din 1993 care obliga la ascundere homosexualităţii în cadrul armatei americane.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe