Primele efecte ale închiderii graniţelor pentru imigranţi: cetăţeni arabi cu vize au fost împiedicaţi să intre în SUA, Google şi-a rechemat angajaţii imigranţi, Iran blochează accesul americanilor pe teritoriul său

După ce Donald Trump a semnat vineri seara un ordin executiv prin care a suspendat programul de primire a refugiaţilor sirieni în SUA, dar a şi blocat emiterea de vize şi accesul în SUA pentru cetăţenii a 7 state majoritar musulmane (Siria, Irak, Iran, Libia, Sudan, Somalia şi Yemen), la graniţele americane s-a instaurat haosul.

Urmărește
4017 afișări
Imaginea articolului Primele efecte ale închiderii graniţelor pentru imigranţi: cetăţeni arabi cu vize au fost împiedicaţi să intre în SUA, Google şi-a rechemat angajaţii imigranţi, Iran blochează accesul americanilor pe teritoriul său

Primele efecte ale închiderii graniţelor pentru imigranţi: cetăţeni arabi cu vize au fost împiedicaţi să intre în SUA, Google şi-a rechemat angajaţii imigranţi. Iran blochează accesul americanilor pe teritoriul său

Fără a cunoaşte exact implicaţiile ordinului semnat de Trump, autorităţile au blocat accesul sau au reţinut mai mulţi cetăţeni arabi, chiar dacă aceştia aveau vize valabile de imigrant.

Ulterior, Homeland Security a confirmat blocada asupra cetăţenilor celor 7 state musulmane şi a comunicat că măsura îi afectează şi pe deţinătorii de green card, care au deja drept permanent de rezidenţă în SUA, care provin din cele 7 state vizate de ordinul lui Trump.

Autorităţile egiptene au oprit şase cetăţeni arabi cu vize de imigrant şi care doreau să se îmbarce la bordul unui avion din Cairo către Statele Unite.

De asemenea, presa internaţională relatează că Google a decis să recheme în SUA aproximativ 100 de angajaţi imigranţi care vineri noapte se aflau plecaţi peste graniţe, de teamă că aceştia nu s-ar mai putea întoarce înapoi în SUA.

Iranul a anunţat că răspunde cu măsuri reciproce, interzicând accesul cetăţenilor americani în Iran şi comentând că aceste restricţii ofensatoare se vor transforma „într-un mare cadou pentru extremişti”.

Deşi iniţial efectele ordinului semnat de Donald Trump vineri seară nu au fost foarte clare, ele şi-au dovedit implicaţiile în practică.

Haosul s-a instaurat pe aeroporturile internaţionale, cetăţenii arabi ai celor 7 state musulmane vizate trezindu-se cu accesul interzis la bordul avioanelor către SUA sau reţinuţi de autorităţile americane la sosire, până la lămurirea situaţiei, indiferent că aceştia aveau vize de imigrant valabile sau chiar cărţi verzi emise de SUA, adică drept permanent de rezidenţă şi muncă pe teritoriul american.

Cinci irakieni şi un cetăţean din Yemen, care urmau să se îmbarce într-un avion al companiei Egypt Air programat să decoleze spre New York, au fost opriţi de autorităţile egiptene la Cairo, după ce intrarea pe teritoriul Statelor Unite le-a fost interzisă, au declarat surse de la Aeroportul din Cairo. Aceştia aveau deja vize valabile pentru Statele Unite.

„Pasagerii, care erau însoţiţi de un reprezentant al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, au fost informaţi despre interdicţia (de intrare pe teritoriul SUA) şi au fost direcţionaţi să contacteze ambasadele americane care au emis vizele", a declarat o sursă anonimă.

De asemenea, doi refugiaţi irakieni care sosiseră în SUA, la New York, vineri noapte, au fost reţinuţi pe aeroport, avocaţii lor cerând eliberarea lor imediată. Unul dintre refugiaţi, Hamid Khalid Darweesh, ar lucra de 10 ani pentru guvernul SUA, în Irak, conform New York Times.

Companiile aeriene KLM şi Air Canada au confirmat oficial că nu mai pot lua la bord în cursele către SUA pasagerii care au paşapoarte din cele 7 ţări vizate de ordinul lui Trump, pentru că aceştia nu mai sunt primiţi pe teritoriul american.

De asemenea, gigantul IT Google ar fi decis să îşi cheme înapoi circa 100 de angajaţi imigranţi, care au plecat în ţările de origine, de teamă că aceştia nu ar mai putea reveni înapoi, arată un document citat de Bloomberg News. Google nu a confirmat, dar nici nu a negat informaţia. Cei 100 de angajaţi Google lucrează în SUA, însă vineri, când Trump a semnat ordinul, se aflau plecaţi din ţară.

„Suntem îngrijoraţi de impactul acestui ordin şi de orice propuneri care ar impune restricţii asupra angajaţilor Google şi familiilor lor sau care ar putea crea bariere pentru aducerea în SUA a unor mari talente. Vom continua să ne facem cunoscute punctele de vedere asupra acestor probleme liderilor de la Washington şi din alte părţi”, arată o declaraţie Google, citată de The Guardian.

Interdicţia de acces pe teritoriul american se extinde şi asupra deţinătorilor de carte verde, care au deci deja drept permanent de rezidenţă şi muncă în SUA, a explicat pentru Reuters Gillian Christensen, purtătoare de cuvânt a Homeland Security. Accesul în SUA pentru aceştia se va putea face prin decizii justificate, de la caz la caz, conform ordinului semnat de Trump.

Iranul a condamnat ordinul semnat de Trump, spunând că este „un afront deschis împotriva lumii musulmane şi a naţiunii iraniene şi se va transforma într-un mare cadou pentru extremişti”, conform Reuters. Iranienii sunt cei mai numeroşi vizitatori ai SUA dintre cele 7 naţiuni vizate de ordinul lui Trump, doar în 2015 intrând pe teritoriul american în jur de 35.000 de iranieni.

Iranul a anunţat de altfel sâmbătă că răspunde cu măsuri de reciprocitate, interzicându-le cetăţenilor americani accesul pe teritoriul iranian. „În timp ce respectăm poporul american şi facem distincţia între acesta şi politicile ostile ale guvernului SUA, Iranul va implementa principiul reciprocităţii, până când limitările ofensatoare ale SUA împotriva cetăţenilor iranieni vor fi ridicate”, arată ministerul iranian de Externe.

„Nu credeam că aşa ceva se poate întâmpla în America. Nu pot să mă întorc în Iran şi este posibil să nu pot să mă întorc nici aici, locul care a devenit a doua mea ţară”, a declarat pentru Reuters Mohammad Hossein Ziya, un iranian de 33 de ani care a venit în SUA în 2011, după ce a fugit din Iran din cauza poziţiei sale politice, iar acum locuieşte în Virginia, plănuind ca săptămâna viitoare să plece în Dubai pentru a-şi vizita tatăl.

„În Iran, nu li se mai permite să se urce în avion”, a declarat şi Saleh Taghvaeian, un alt iranian, care predă la Oklahoma State University şi care se teme acum că soţia sa nu se va mai putea întoarce din Iran, unde a plecat pentru o vizită.

Preşedintele SUA Donald Trump a semnat vineri o interdicţie de 4 luni pentru refugiaţii din Siria şi pentru cetăţenii din alte 6 state majoritar musulmane de a mai intra în SUA. Măsura, care a stârnit controverse aprinse, ar fi menită să protejeze americanii de atacurile teroriste. „Nu îi vrem aici”, a spus Trump. Cetăţenii din Siria, Iran, Irak, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen nu mai pot intra în SUA, nemaifiindu-le eliberate vize, după ordinul semnat de Trump. Printre măsurile semnate de Trump, sunt incluse şi revizuiri sau verificări ale procesului de acordare a vizelor pentru cetăţenii din toată lumea.

„Stabilesc noi măsuri de verificare pentru a-i ţine pe teroriştii radicali islamişti în afara Statelor Unite ale Americii. Nu îi vreau aici. Vrem să îi primim în ţara noastră pe cei care vor sprijini ţara noastră şi vor iubi adânc poporul nostru”, şi-a justificat Trump măsura, conform Reuters.

Textul ordinului semnat de Trump stabileşte, conform BBC: suspendarea programului de admisie în SUA al refugiaţilor, pentru 4 luni; interzicerea refugiaţilor din Siria până când au loc „schimbări semnificative”; suspendarea pentru 90 de zile a accesului în SUA pentru cetăţenii din Irak, Siria şi „zone cu probleme”, acestea fiind Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen; prioritizarea aplicaţiilor pentru statutul de refugiat pe baza persecutării religioase, doar dacă persoana care aplică face parte dintr-o minoritate religioasă în ţara de origine; plafonarea la limita de 50.000 de refugiaţi primiţi în SUA în 2017, adică mai puţin de jumătate decât stabilise Barack Obama.

Excepţia privind persecuţia minorităţilor religioase ar fi menită să îi ajute pe creştinii din Siria, a explicat Trump.

Alte măsuri incluse în ordin privesc o evaluare pe larg a informaţiilor cerute de la cetăţenii tuturor celorlalte state pentru acordarea de vize, revizuirea schemelor de vize între naţiuni, pentru asigurarea faptului că sunt „cu adevărat reciproce” faţă de cetăţenii SUA, dar şi suspendarea imediată a Programului Visa Interview Waiver (care vizează reînnoirea unor categorii de vize pentru străinii care au deja viză de SUA).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici