Primele norme ale UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor, adoptate de PE

Parlamentul European a adoptat miercuri primele norme europene privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Directiva solicită legi mai stricte împotriva violenţei cibernetice, o asistenţă mai bună acordată victimelor şi măsuri de prevenire a violului.

Urmărește
131 afișări
Imaginea articolului Primele norme ale UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor, adoptate de PE

Primele norme ale UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor, adoptate de PE

Noile norme interzic mutilarea genitală a femeilor şi căsătoria forţată şi includ orientări specifice pentru infracţiunile comise online, cum ar fi divulgarea informaţiilor private şi exhibiţionismul cibernetic (cyber-flashing).

Noua legislaţie va include o listă mai cuprinzătoare a circumstanţelor agravante pentru infracţiunile pasibile de pedepse mai grave, cum ar fi infracţiunile împotriva personalităţilor publice, a jurnaliştilor sau a apărătorilor drepturilor omului. Pe lista circumstanţelor agravante se află şi intenţia de a pedepsi victimele în funcţie de sexul lor, orientarea sexuală, culoarea pielii, religie, origine socială sau convingeri politice, precum şi dorinţa făptuitorului de a-şi menţine sau recăpăta „onoarea”.

Potrivit unui comunicat al PE, victimele ar trebui să beneficieze de acces la îngrijiri medicale, inclusiv la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă. Autorităţile statelor membre vor avea mai multe obligaţii în materie de raportare şi de colectare a probelor. Ele vor trebui şi să sensibilizeze publicul cu privire la faptul că actele sexuale neconsensuale sunt considerate infracţiuni.

„Astăzi, Parlamentul a făcut primii paşi pentru a transforma Europa în primul continent din lume care pune capăt violenţei împotriva femeilor. Acesta este un act legislativ amplu care va preveni violenţa împotriva femeilor, va proteja victimele şi va urmări penal autorii, asigurând astfel o abordare holistică a combaterii acestor infracţiuni atroce. Nu poate exista egalitate fără eradicarea violenţei împotriva femeilor; trebuie să ne asigurăm că nu poate exista impunitate pentru cei care comit astfel de infracţiuni”, a declarat co-raportoarea din partea Comisiei pentru drepturile femeilor şi egalitatea de gen, Frances Fitzgerald.

Noile norme vor intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE. Statele membre vor avea la dispoziţie trei ani pentru a pune în aplicare dispoziţiile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici