„Am început să desfăşurăm primele echipe de evaluare”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, adăugând că aproape 40 de militari dintre cei 300 de consilieri promişi de Washington şi-au „început noua misiune”.
De asemenea, alţi aproximativ 80 de militari, de la forţele CENTCOM, Comandamentul forţelor americane în Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, şi-au început misiunea, care constă, potrivit contraamiralului Kirby, în crearea unui „centru de comandament comun”, condus în parteneriat cu forţele irakiene.
În plus, alţi aproximativ 50 de militari americani urmează să sosească în zilele care vor veni în capitala irakiană.
„Aceste echipe vor evalua coeziunea şi nivelul de pregătire a forţelor irakiene de securitate”, după care vor transmite rezultatele la comandament în termen de „două până la trei săptămâni”, a subliniat contraamiralul.
Sarcina consilierilor militari americani mobilizaţi în Irak va consta în evaluarea forţelor irakiene, nu în atacarea insurgenţilor din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), care conduc o ofensivă în nordul ţării.
„Nu vom alerga pentru salvarea” trupelor irakiene, a spus contraamiralul Kirby.
Pentru moment, armata americană nu intenţionează să lanseze raiduri aeriene împotriva grupării SIIL şi aliaţilor săi, deşi preşedintele Barack Obama nu a închis uşa unei astfel de opţiuni.
În cazul în care se va lua în calcul efectuarea unor atacuri de acest tip, armata americană, cu ajutorul portavionului George H. W. Bush, mobilizat în Golful Persic, va fi pregătită, a subliniat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.
De altfel, armata americană a sporit numărul zborurilor de supraveghere deasupra Irakului, efectuând în prezent între 30 şi 35 de zboruri pe zi.
Luând în calcul militarii aflaţi deja în post la Ambasada Statelor Unite cu sediul în Zona Verde din Bagdad şi pe cei trimişi pentru protejarea imensului complex diplomatic american, 500 de militari americani sunt mobilizaţi în momentul de faţă în Irak, au explicat oficiali ai Pentagonului.
Pe teren, armata irakiană luptă împotriva insurgenţilor sunniţi în zona rafinăriei de la Baiji, la 200 de kilometri nord de Bagdad, şi încearcă să stopeze avansul acestora spre vest.