- Home
- Externe
- BRUXELLES, (08.12.2017, 09:07)
- Andrei Ionascu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul acord UE - Marea Britanie | Garanţiile oferite de Marea Britanie în negocierile pentru Brexit. Decizia care vizează peste 200.000 de români din Regatul Unit/ Precizările ministrului român de Externe
Marea Britanie şi UE au ajuns la o înţelegere privind negocierile pentru Brexit, Jean Claude Juncker şi Theresa May, anunţând într-o conferinţă de presă la Bruxelles că discuţiile pot trece în etapa următoare.
Urmărește
8983 afișări
Jean-Claude Juncker: Au fost înregistrate progrese suficiente privind negocierile de Brexit
„Au fost înregistrate progrese suficiente” pentru a trece la următoarea etapă a declarat şeful Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. La rândul său, Theresa May a anunţat soluţia în problema spinoasă a imigranţilor: „cetăţenii UE din Marea Britanie vor continua să trăiască la fel ca înainte” de Brexit.
Peste 230.000 de români lucrează în Marea Britanie, ocupând locul al treilea ca naţionalitate, după polonezi (916.000) şi irlandezi (322.000).
Jean-Claude Juncker a comentat că este vorba „de un compromis”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Textul înţelegerii vizează trei probleme cheie în negocieri: drepturile cetăţenilor UE, graniţa cu Irlanda şi „nota de plată” a Marii Britanii.
Theresa May a explicat că acordul garantează drepturile a peste trei milioane de cetăţeni UE care trăiesc în Marea Britanie „consacrate în legislaţie şi aplicate de instanţe”. Ea a mai spus, totodată, că acordul înclude şi prevederi financiare „corecte pentru contribuabilul britanic” şi, de asemenea, prevede o soluţie flexibilă în cazul graniţei cu Irlanda, „prezervând integritatea constituţională şi economică” a Regatului Unit.
„Acordul pe care l-am încheiat va garanta drepturile a peste trei milioane de cetăţeni europeni care locuiesc în Marea Britanie şi a aproximativ un milion de cetăţeni britanici care trăiesc în UE. Drepturile cetăţenilor europeni care locuiesc în Marea Britanie vor fi prevăzute în legislaţia britanică şi vor fi puse în aplicare de instanţe britanice. Cetăţenii vor putea să trăiască la fel ca înainte de Brexit. Am spus foarte clar la Florenţa că suntem o ţară care îşi onorează obligaţiile. În urma unor discuţii dificile, am ajuns acum la un acord care este corect pentru contribuabilul britanic; asta înseamnă că vom putea să investim mai mult în priorităţile din ţară, precum şcolile, locuinţele şi sistemul naţional de sănătate. În Irlanda de Nord, vom garanta că nu va exista o frontieră dură şi vom respecta Acordul de la Belfast. În acest mod, vom continua să conservăm integritatea constituţională şi economică a Marii Britanii. Pentru a sublinia importanţa acestor principii, le voi prezenta astăzi abordarea noastră cetăţenilor din Irlanda de Nord", a mai anunţat Theresa May.
"Aş dori să-i mulţumesc premierului (britanic) pentru hotărârea acesteia. Am înregistrat progresul de care aveam nevoie. Doamna May m-a asigurat că noul text are sprijinul guvernului britanic. Acordul este desigur un compromis, este rezultatul unor discuţii lungi şi intense. Fiecare parte a arătat adaptabilitate şi dorinţă de compromis", a spus Juncker, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Bruxelles cu Theresa May.
Meleşcanu: Românii aflaţi în Marea Britanie cu acte în regulă îşi vor păstra statutul şi după Brexit
Ministrul de Externe Teodor Meleşcanu a precizat, vineri, că, în principiu, angajamentul Marii Britanii este că toţi cei care se află pe teritoriul său cu acte în regulă se vor bucura în continuare de acelaşi statut şi după Brexit.
Solicitat să precizeze ce semnale are din partea guvernului britanic referitor la ce se va întâmpla cu cei peste 200.000 de români din Marea Britanie, după Brexit, în condiţiile în care s-a semnat prima parte a acordului dintre Marea Britanie şi UE privind Brexit, Meleşcanu a precizat că s-a încheiat prima fază care vizează convenirea principiilor, care însă vor fi negociate în etapa a doua şi vor face obiectul unui acord.
„La ora actuală e foarte clar că problema păstrării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor europeni pe teritoriul Marii Britanii a fost acceptată şi de partea britanică. Va trebui însă să vedem în concret care vor fi prevederile referitoare la această şedere a cetăţenilor europeni, inclusiv a cetăţenilor români pe teritoriul Marii Britanii. În principiu, angajamentul Marii Britanii este că toţi cei care se află pe teritoriul ei cu acte în regulă se vor bucura în continuare de acelaşi statut şi după ieşirea Marii Britanii din UE”, a adăugat Meleşcanu.
Michel Barnier: Acordul de Brexit trebuie să fie finalizat până în octombrie 2018
Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie să fie finalizat până în luna octombrie a anului 2018, a declarat vineri negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, după ce Londra şi Bruxelles-ul au convenit să treacă la faza a doua a negocierilor, relatează Reuters.
"Va trebui să avem versiunea finală a acordului de retragere (a Marii Britanii) până în octombrie 2018, în mai puţin de un an", a spus Barnier.
Michel Barnier consideră că textul convenit vineri de Marea Britanie şi UE ar putea constitui baza acordului final de Brexit, întrucât au fost înregistrate "progrese reale" în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor, frontiera irlandeză şi înţelegerea financiară.
Întrebat despre "factura de Brexit", negociatorul-şef al UE a declarat că nu este interesat de cifre exacte, spunând că mai multe informaţii sunt vehiculate, dar că acestea se pot schimba în timp "şi asta creează controverse".
"Nu am ajuns niciodată la discuţia privind sumele şi nu am de gând să încep astăzi. Ceea ce este mai important este că toate cele 28 de ţări din UE şi-au asumat angajamente clare, iar acestea sunt respectate. Marea Britanie va onora toate angajamentele asumate în timpul aderării sale la UE", a spus Barnier.
Înaltul oficial european a subliniat că plăţile din partea Marii Britanii nu vor fi necesare mai devreme decât dacă ar fi rămas în cadrul UE. În acest context, Michel Barnier a salutat discursul premierului britanic Theresa May, care a anunţat că Londra va respecta angajamentele bugetare încheiate până în 2020.
În încheierea conferinţei sale de presă, negociatorul-şef al UE pentru Brexit a anunţat că modelul canadian va reprezenta baza pentru discuţiile privind viitoarele relaţii comerciale dintre UE şi Marea Britanie.
"Există o gamă de modele de acorduri pe care aşa-zisele ţări terţe le au cu UE - Norvegia, Turcia, Ucraina, Canada - toate având un echilibru al drepturilor şi responsabilităţilor. De unde porneşte Marea Britanie? De la un acord de liber schimb pe modelul canadian. Guvernul britanic a indicat anumite linii roşii care închid unele posibilităţi. Acela este modelul pe care trebuie să lucrăm", a spus Barnier.
Prin intermediul unui comunicat, "Comisia Europeană recomandă Consiliului European să concluzioneze că s-au înregistrat progrese suficiente în prima etapă a negocierilor privind Articolului 50 cu Marea Britanie".
La 15 decembrie, Consiliul European trebuie să decidă dacă într-adevăr au fost înregistrate progrese suficiente privind negocierile de Brexit, astfel încât discuţiile cu Marea Britanie să poată avansa la următoarea fază.
"Comisia este mulţumită că s-au realizat progrese suficiente în fiecare dintre cele trei domenii prioritare: drepturile cetăţenilor, dialogul privind frontiera Irlanda/Irlanda de Nord şi acordul financiar, aşa cum a fost prevăzut în deciziile Consiliului European din 29 aprilie 2017. Negociatorul Comisiei a dat asigurări că alegerile de viaţă ale cetăţenilor UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi protejate. Drepturile cetăţenilor europeni care trăiesc în Marea Britanie şi ale cetăţenilor Marii Britanii în UE27 vor rămâne aceleaşi după ce Marea Britanie va părăsi UE. Comisia s-a asigurat, de asemenea, că orice procedură administrativă va fi ieftină şi simplă pentru cetăţenii UE din Marea Britanie. În ceea ce priveşte acordul financiar, Marea Britanie a acceptat că angajamentele luate de către cele 28 de state membre vor fi onorate de UE28, inclusiv de Marea Britanie. În ceea ce priveşte graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, Marea Britanie recunoaşte situaţia unică din Irlanda şi şi-a asumat angajamente semnificative pentru a evita o frontieră dură", se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.
Guvernul irlandez este mulţumit de prevederile acordului UE-Marea Britanie privind frontiera
Vicepremierul şi ministrul de Externe al Irlandei, Simon Coveney, a declarat vineri că guvernul său este mulţumit de asigurările pe care le-a obţinut cu privire la evitarea unei frontiere dure între Irlanda şi Irlanda de Nord, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.
"Avem un deznodământ bun, a fost o negociere dificilă, sper că ambele părţi sunt mulţumite cu ce au obţinut. Noi am obţinut astăzi ceva important - avem o garanţie fermă că, în niciun caz, nu vom vedea reapariţia unei frontiere dure. Nu există niciun scenariu care să ducă la noi puncte de control la frontieră. Irlanda susţine trecerea negocierilor de Brexit către faza a doua, acum că am primit asigurări pentru toţi cei aflaţi pe insula Irlandei. Acordul protejează pe deplin procesul de pace şi economia Irlandei. Înţelegerea stabileşte nişte termeni în ceea ce priveşte condiţiile care trebuie îndeplinite, deci este evident că Irlanda are un interes enorm în negocierile din faza a doua. Înseamnă că orice acord încheiat trebuie să fie mai bun decât poziţia iniţială, altfel nu vom fi de acord", a spus Coveney.
Potrivit textului convenit vineri de Comisia Europeană şi de guvernul Theresa May, va exista o aliniere deplină între Irlanda de Nord şi UE privind normele care "sprijină cooperarea nord-sud".
"Marea Britanie îşi menţine angajamentul de a proteja cooperarea nord-sud şi garanţia sa de a evita o frontieră dură. Orice acorduri ulterioare trebuie să fie compatibile cu aceste cerinţe generale. Intenţia Marii Britanii este de a atinge aceste obiective prin relaţia generală UE-Marea Britanie. În cazul în care acest lucru nu este posibil, Marea Britanie va propune soluţii specifice pentru a aborda circumstanţele unice ale insulei Irlanda. În absenţa unor soluţii convenite, Marea Britanie va menţine pe deplin alinierea la acele reguli ale Pieţei Interne şi ale Uniunii Vamale, care vor sprijini cooperarea nord-sud, economia insulei şi protejarea Acordului din 1998 (de la Belfast)", se arată în documentul comun publicat de Bruxelles.
Michel Barnier, negociatorul-şef al UE pentru Brexit: Acordul trebuie să fie finalizat până în octombrie 2018
Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie să fie finalizat până în luna octombrie a anului 2018, a declarat vineri negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, după ce Londra şi Bruxelles-ul au convenit să treacă la faza a doua a negocierilor, relatează Reuters.
"Va trebui să avem versiunea finală a acordului de retragere (a Marii Britanii) până în octombrie 2018, în mai puţin de un an", a spus Barnier.
Michel Barnier consideră că textul convenit vineri de Marea Britanie şi UE ar putea constitui baza acordului final de Brexit, întrucât au fost înregistrate "progrese reale" în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor, frontiera irlandeză şi înţelegerea financiară.
Întrebat despre "factura de Brexit", negociatorul-şef al UE a declarat că nu este interesat de cifre exacte, spunând că mai multe informaţii sunt vehiculate, dar că acestea se pot schimba în timp "şi asta creează controverse".
"Nu am ajuns niciodată la discuţia privind sumele şi nu am de gând să încep astăzi. Ceea ce este mai important este că toate cele 28 de ţări din UE şi-au asumat angajamente clare, iar acestea sunt respectate. Marea Britanie va onora toate angajamentele asumate în timpul aderării sale la UE", a spus Barnier.
Înaltul oficial european a subliniat că plăţile din partea Marii Britanii nu vor fi necesare mai devreme decât dacă ar fi rămas în cadrul UE. În acest context, Michel Barnier a salutat discursul premierului britanic Theresa May, care a anunţat că Londra va respecta angajamentele bugetare încheiate până în 2020.
În încheierea conferinţei sale de presă, negociatorul-şef al UE pentru Brexit a anunţat că modelul canadian va reprezenta baza pentru discuţiile privind viitoarele relaţii comerciale dintre UE şi Marea Britanie.
"Există o gamă de modele de acorduri pe care aşa-zisele ţări terţe le au cu UE - Norvegia, Turcia, Ucraina, Canada - toate având un echilibru al drepturilor şi responsabilităţilor. De unde porneşte Marea Britanie? De la un acord de liber schimb pe modelul canadian. Guvernul britanic a indicat anumite linii roşii care închid unele posibilităţi. Acela este modelul pe care trebuie să lucrăm", a spus Barnier.
Citeşte şi: Ungaria este "cel mai loial" aliat al Germaniei din cadrul Uniunii Europene, susţine ministrul ungar de Externe
Citeşte şi: Primul acord UE - Marea Britanie | Garanţiile oferite de Marea Britanie în negocierile pentru Brexit. Decizia care vizează peste 200.000 de români din Regatul Unit/ Precizările ministrului de Externe al României
Citeşte şi: China îndeamnă toate părţile implicate în criza din Peninsula Coreea să îşi păstreze calmul
Citeşte şi: Dodon, despre Putin: E un lider respectat şi apreciat în întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova
Citeşte şi: Peste 45.000 de oameni au manifestat la Bruxelles în favoarea independenţei Cataloniei/ Puigdemont: Catalonia vrea să existe sub forma unui stat democratic
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36