Primul an la Kremlin al lui Medvedev, marcat de un război şi mai multe crize

Dmitri Medvedev, care împlineşte joi un an de la instalarea la Kremlin, a avut un debut de preşedinţie agitat - de la războiul din Georgia la criza economică mondială, el a trebuit să-şi îndeplinească sarcinile împărţind puterea cu predecesorul său, Vladimir Putin.

Urmărește
16 afișări
Imaginea articolului Primul an la Kremlin al lui Medvedev, marcat de un război şi mai multe crize

Primul an la Kremlin al lui Medvedev, marcat de un război şi mai multe crize (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La un an de la preluarea funcţiei, la 7 mai 2008, doar 12 la sută dintre ruşi consideră că Medvedev conduce ţara, faţă de o treime care atribuie acest rol premierului Vladimir Putin, potrivit unui sondaj realizat în aprilie.

În acelasi timp, jumătate din populaţie este de părere că Medvedev şi Putin îşi împart responsabilităţile.

Rezulatele sondajului îl contrazic pe liderul de la Kremlin, care declara în martie că el conduce ţara, iar împărţirea puterii are la bază acest principiu. Medvedev "nu este perceput ca figura centrală a ţării (...), el este numărul doi", apreciază Aleksei Grajdankin, directorul adjunct al centrului Levada, care a realizat sondajul.

Putin a fost cel care a controlat situaţia atât în timpul războiului din Georgia, din luna august a anului trecut, cât şi în cazul crizei gazului din Ucraina, din ianuarie.

Criza economică pare să-i fi oferit însă lui Medvedev ocazia să se afirme ca om de stat. În faţa problemelor cu care se confruntă Rusia, el a criticat lipsa de eficienţă a Guvernului, dar fără a-l ataca direct pe Putin.

"Trebuie să recunoaştem că, în prezent, punerea în practică a măsurilor (anticriză) este mult mai lentă decât era prevăzut", a declarat el în plin război al gazelor, în timp ce Putin se concentra asupra conflictului cu Ucraina.

Chiar dacă Medvedev s-a dovedit a nu fi "democratul" de la care era aşteptată o renunţare la limitările impuse presei şi la măsurile împotriva opoziţiei, primăvara anului 2009 a fost marcată de iniţiative fără precedent în cei opt ani de mandat ai lui Putin.

La jumătatea lunii aprilie, preşedintele rus a acordat un inteviu ziarului de opoziţie Novaia Gazeta, după ce mai mulţi jurnalişti ai publicaţiei au fost asasinaţi în ultimii ani. Medvedev s-a întâlnit şi cu reprezentanţi ai unora dintre cele mai critice organizaţii neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului.

"Există speranţe că toate acestea nu sunt doar teatru", a afirmat sociologul Olga Kriştanovskaia. "Medvedev era doar o marionetă, care acum începe să facă lucruri care ar putea să nu-i placă lui Putin", apreciază, la rândul său, politologul Iuri Cernicev, în versiunea rusă a săptămânalului Newsweek.

Totuşi, opoziţia din Rusia nu s-a arătat deloc optimistă. "Îţi trebuie un microscop ca să vezi schimbările", a declarat liderul opoziţiei, Garry Kasparov.

Pe scena internaţională, Medvedev s-a dovedit mai putin conciliant decât predecesorul său în ceea ce priveşte marile dispute dintre Moscova si Occident. Fie că este vorba de scutul american antirachetă din Europa, de extinderea NATO sau de Georgia, preşedintele a împlinit profeţia lui Putin. "Nu cred că va fi mai simplă colaborarea cu el", declara Putin în martie 2008.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici