„Voi vorbi despre acest lucru mai târziu, nu vreau să vorbesc acum”, a continuat el la CNN.
„Este dificil pentru mine să descriu cum era în acele momente. Să spunem, pur şi simplu, că suferinţele au depăşit orice imaginaţie”, a adăugat militantul chinez mai târziu, într-un interviu, precizând că nimeni nu îşi poate imagina „brutalităţile” la care a fost supus.
Disidentul s-a declarat „foarte îngrijorat” în legătură cu situaţia apropiaţilor care l-au ajutat să fugă de la domiciliul său plasat sub supraveghere, înainte să părăsească China.
Un avocat a anunţat joi că fratele acestuia, Chen Guangfu a reuşit si el să scape de vigilenţa paznicilor săi, să fugă într-un sat şi să ajungă în capitala chineză, dar fără să ofere alte detalii.
Disidentul orb, un denunţător al exceselor politicii controlării naşterilor, a declanşat un incident diplomatic refugiindu-se, la sfârşitul lui aprilie, timp de şase zile, la Ambasada Statelor Unite din Beijing, după ce a reuşit să fugă de la domiciliu, unde se afla sub arest de 19 luni.
El a reuşit să ajungă împreună cu soţia şi cei doi copii ai lor la New York, la bordul unui avion, după ce Beijingul a hotărât să îl lase să plece.
Chen Guangcheng a declarat în mai multe rânduri, înainte de plecare, că nu vrea să obţină azil în Statele Unite, fiindu-i eliberat un paşaport şi o viză de studii, şi că doreşte să se întoarcă în China imediat ce va putea.
El este cazat într-un imobil aparţinând Universităţii New York (NYU), care i-a oferit o bursă pentru a studia dreptul.