- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul interviu al lui Călin Georgescu pentru presa externă. The Times: Candidatul „pro-Putin” se apropie de putere pe flancul estic al NATO
Călin Georgescu a acordat un interviu presei externe. Georgescu a încercat să-i liniştească pe critici, spunând pentru The Times: „România este bine în NATO şi UE”, dar adăugând: „Vom negocia şi vom face ca totul să fie în avantajul poporului meu”.
Redăm mai jos materialul apărut în The Times:
Pentru un bărbat acuzat de adversarii săi că a târât România – patria contelui fictiv Dracula – în întuneric, a părut potrivit ca Călin Georgescu să acorde un interviu rar săptămâna aceasta, în timpul unei pene de curent.
Cerându-şi scuze pentru întreruperea curentului de la sediul său improvizat — casa unui prieten din câmpurile din afara Bucureştiului —, candidatul ultranaţionalist la preşedinţie a susţinut că „dăm energia ţării noastre altora”, apoi a râs, lăsând neclar dacă glumea sau nu, au scris jurnaliştii britanici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
-
Lasconi afirmă că Ciolacu şi Iohannis se joacă cu democraţia din România: „Antonescu este o marionetă într-un joc pentru păstrarea puterii”
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
Descris adesea ca un nato-sceptic care îl admira pe Putin, Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a şocat Europa săptămâna aceasta, venind de nicăieri pentru a prelua conducerea în primul tur de scrutin din cursa prezidenţială a României, înaintea turului planificat pentru 8 decembrie.
Dacă va câştiga, sprijinul ferm al României pentru apărarea Ucrainei va fi pus la îndoială. Întrebat cum va pune capăt războiului, el a spus: „Nu este treaba noastră. Mă interesează românii.”
România este un membru cheie din est al NATO şi se lucrează la extinderea bazei aeriene Mihail Kogălniceanu (MK) din România, care se află la doar 95 km de graniţa cu Ucraina, pentru a deveni cea mai mare bază a alianţei din Europa .
Cu toate acestea, victoria surpriză a lui Georgescu în primul tur de duminică a stârnit temeri că ar putea închide bazele NATO din România sau chiar retragerea cu totul din alianţa militară. Evoluţia către marca sa de politică naţionalistă sugerează că România este cel mai recent stat NATO la graniţa cu Ucraina – după Ungaria şi Slovacia – care a cedat naraţiunilor ruseşti despre conflict.
Cu toate acestea, Georgescu a încercat să-i liniştească pe critici, spunând: „România este bine în NATO şi UE”, dar adăugând: „Vom negocia şi [vreau] ca totul să fie în avantajul poporului meu”.
Revenind la Vladimir Putin, el a recunoscut că l-a descris pe liderul rus drept „patriot”, dar a adăugat că îl vede pe Donald Trump în acelaşi mod.
Consiliul Suprem de Apărare al României a evidenţiat săptămâna aceasta „expunerea masivă” a lui Georgescu pe TikTok în timpul campaniei sale, în timp ce sute de conturi răspândesc videoclipuri asemănătoare cu cele ale lui Putin cu el călare şi dovorând adversarie la judo.
Consiliul a susţinut că România este vizată de „acţiuni ostile ale actorilor statali şi nestatali, în special ale Federaţiei Ruse”, deoarece experţii au sugerat că o armată de conturi bot pe TikTok îl împing pe Georgescu spre o slujbă cu putere reală asupra securităţii naţionale si politicii externe. TikTok a negat afirmaţiile că îl favorizează pe Georgescu, în timp ce Rusia a exclus să se amestece în vot.
Cu milioane de aprecieri şi distribuiri pe reţelele de socializare, Georgescu a trecut în câteva săptămâni de la a fi un candidat marginal la a obţine două milioane de voturi în primul tur – o cotă de lider de 22,95 la sută.
Pe măsură ce se pregăteşte să o înfrunte pe centrista Elena Lasconi în turul 2, o curte constituţională alarmată a ordonat renumărarea voturilor şi poate chiar să dispună reluarea primului tur de scrutin în decembrie.
Georgescu a respins îngrijorările instanţei, susţinând „nu-mi pasă”, adăugând: „Aceştia nu au fost trolii sau roboţi care votau, ci oameni, fiinţe umane. Toate părţile folosesc reţelele sociale. Fiecare a fost liber să comunice cum vrea.”
Dacă Georgescu va câştiga, sprijinul României pentru Ucraina va fi pus la îndoială.
Fără îndoială, imaginea lui de om puternic, devotamentul religios şi chiar laudele sale controversate pentru liderii fascişti ai României din timpul războiului şi-au găsit fani într-o ţară devastată de inflaţie, unde mulţi sunt supăraţi faţă de ajutorul financiar acordat în ultimii doi ani miilor de refugiaţi ucrainen. S-a descurcat şi mai bine cu alegătorii din diaspora românească din străinătate.
„După 35 de ani, poporul român ştie ce vrea. Vor bunăstare, au nevoie de sănătate, au nevoie de respect, au nevoie de suveranitate”, a spus Georgescu. Suveranitatea înseamnă independenţă economică şi agricolă pentru România, a spus el. „Înseamnă mâncare, apă şi energie.”
Mesajul, care s-a dovedit popular în rândul fermierilor români, se combină cu apelul lui Georgescu pentru un „mediu curat şi sănătos pentru toată lumea” şi o viziune mistică asupra naturii pe care o împărtăşeşte parţial cu Robert F Kennedy Jr , alegerea lui Donald Trump pentru domeniul sănătăţii.
„Părerile mele sunt asemănătoare”, a spus Georgescu, care a scris o prefaţă la ediţia în limba română a cărţii lui Kennedy care atacă vaccinul Covid. Într-un videoclip în care înoată într-un lac îngheţat, Georgescu susţine: „Am încredere în sistemul meu imunitar pentru că am încredere în creatorul lui, Dumnezeu. Imunitatea mea face parte din suveranitatea fiinţei mele.”
Ideile lui Georgescu despre natură devin în mod distinct atipice atunci când discută despre apă, despre care el susţine că „nu este doar H₂O, este vibraţie, este informaţie, este memorie”. De aici apelul său de a evita să punem apă în sticle de plastic. „Oamenii nu ştiu ce valoare are apa. În momentul în care îl pui într-o sticlă de plastic, proprietatea principală este schimbată – nu este un lucru bun.”
Georgescu a trecut de la a fi un outlier la a asigura două milioane de voturi în primul tur
De unde ştie el asta? Georgescu este un mare fan al lui Masaru Emoto, regretatul autor japonez care nu a reuşit să cucerească comunitatea ştiinţifică cu teoria sa conform căreia apa reacţionează la gândirea pozitivă, formând cristale de gheaţă atractive atunci când este îngheţată, în timp ce apa expusă gândirii negative formează cristale neatractive.
El este, de asemenea, sceptic cu privire la legătura dintre gazele cu efect de seră şi schimbările climatice. „Schimbarea climatică este o problemă naturală. Vine din energia solară, nu de la fiinţe umane”, a spus el, adăugând: „poluarea este una, schimbarea climatică este alta”.
Aceasta este o viziune neobişnuită pentru un om care s-a format ca cercetător al solului şi a petrecut ani de zile lucrând la Ministerul Mediului din România înainte de a se alătura programului de dezvoltare al Naţiunilor Unite pentru combaterea depozitării deşeurilor şi a poluării apei.
Cu toate acestea, timpul petrecut la ONU l-a lăsat în mod clar neimpresionat, slăbind-i încrederea în cooperarea internaţională. „ONU a fost construită în 1945 pentru pace şi de atunci am avut peste 200 de conflicte. Aceasta înseamnă că ONU nu a fost un succes”, a spus el.
De asemenea, Georgescu a susţinut anterior afirmaţii nefondate că o „oligarhie” care controlează ONU ar fi legată de pedofilie.
Întrebat de The Times despre această viziune uimitoare, el a dat un răspuns eliptic. „În România, între 500 şi 600 de copii dispar în fiecare an fără nicio explicaţie. Acest lucru se întâmplă peste tot. Toată lumea ştie despre asta la nivel superior – trebuie doar să cauţi.”
După un interviu de 25 de minute în întuneric, întreruperea curentului se termină, luminile se aprind şi Georgescu pune capăt conversaţiei. Dar cum rămâne cu opinia sa că aterizările pe Lună au fost falsificate?
Refuză să răspundă: „Trebuie să plec, mulţumesc”, spune el înainte ca o maşină neagră cu geamuri fumurii să-l scoată pe poarta casei, pe lângă echipele TV româneşti.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.