„Având în vedere că ea (Comisia Europeană) are îndoieli cu privire la transpunerea Directivei 2004/38 (privind libera circulaţie a cetăţenilor UE), vom adapta legislaţia noastră pentru a ţine cont de remarcile acesteia”, a declarat Besson pentru postul Public Senat.
„Nu trebuie să supralicităm diferendul pe care-l avem”, deoarece, „în fapt, Franţa o aplică, pentru că principiile generale de drept ne conduc, spre exemplu, la tratamentul individual al persoanelor”, a adăugat ministrul.
Besson s-a declarat „foarte încrezător şi senin asupra finalului dialogului” cu Bruxelles-ul. „Vom furniza toate dovezile, toate garanţiile necesare (pentru a demonstra) că în august a existat un tratament individual”, în timpul repatrierilor romilor în România şi Bulgaria.
Comisia a hotărât, la sfârşitul lui septembrie, să angajeze, la jumătatea lui octombrie, o procedură contra Franţei pentru nerespectarea legislaţiei Uniunii, din cauza expulzării romilor, în lipsa unor garanţii, şi i-a solicitat să demonstreze că aceste acţiuni nu au fost discriminatorii.
Această procedură, putând conduce la o eventuală sesizarea a Curţii Europene de Justiţie (CEJ), priveşte o directivă din 2004 privind libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii, pe care Franţa nu a transpus-o în mod corect în dreptul naţional.