Primul test al noii rachete de tip SM-3 Raytheon a fost efectuat cu succes, anunţă SUA şi Japonia

Statele Unite şi Japonia au anunţat primul test al noii rachete de tip Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA produse de Raytheon Co, dezvoltată în comun de către cele două ţări, al cărei cost total este estimat la aproximativ două miliarde de dolari.

Urmărește
970 afișări
Imaginea articolului Primul test al noii rachete de tip SM-3 Raytheon a fost efectuat cu succes, anunţă SUA şi Japonia

Primul test al noii rachete de tip SM-3 Raytheon a fost efectuat cu succes, anunţă SUA şi Japonia (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

Testul, care a avut loc sâmbătă, în largul Centrului naval aerian Point Mugu, situat pe coasta Californiei, a fost un succes, a declarat duminică Rick Lehner, un purtător de cuvânt al Agenţiei pentru apărare antirachetă (MDA).

SM-3 IIA este o variantă, de 21 de inchi, a rachetei de tip SM-3, utilizată în cadrul sistemului american de luptă AEGIS, construit de către Lockheed Martin Corp pentru a distruge rachete balistice reprezentând o ameninţare în spaţiu.

Cele două state vor cheltui câte un miliard de dolari fiecare pentru a concepe, testa şi eventual produce noile rachete, un model de program comun de dezvoltare a unor noi arme, a declarat Riki Ellison, directorul Missile Defense Advocacy Alliance, o organizaţie nonprofit.

"Acesta este cel mai bun caz de la Departamentul american al Apărării de finanţare egală şi punere în comun a ingineriei cu o ţară aliată cu scopul de a dezvolta un nou sistem de armament pentru a consolida securitatea naţională a celor două ţări", a declarat Ellison, citat într-un comunicat.

Raytheon a anunţat că motoarele rachetelor de tip SM-3 IIA sunt mai mari şi că aceste rachete au o capacitate de distrugere mai mare, care-i va permite să intercepteze mai rapid rachete balistice cu rază de acţiune mică şi mijlocie şi să protejeze regiuni mai întinse.

Prin testul de sâmbătă au fost evaluate performanţele vârfului rachetei, comenzii direcţiei şi separarea treptelor întâi, a doua şi a treia ale rachetei. Nu a fost planificată o interceptare şi nu a fost lansată nicio ţintă, au precizat oficiali americani şi din cadrul companiei.

"Succesul acestui test menţine programul pe drumul cel bun în vederea implementării pe mare şi pe uscat în 2018", a declarat Taylor Lawrence, un oficial de rang înalt din cadrul Raytheon.

Urmează încă trei ani de teste, deja planificate, înainte ca noul tip de rachetă să fie folosit pe navele americane dotate cu sisteme Aegis, pe nave japoneze de clasa Kongo şi în instalaţiile Aegis Ashore din Polonia şi România, a declarat Ellison.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici