Primul test clinic al unui vaccin împotriva Ebola nu a provocat reacţii adverse până în prezent

Primul test clinic al unui vaccin împotriva virusului Ebola, care a început în Statele Unite în prima parte a lui septembrie cu o mână de voluntari, nu a provocat până în prezent reacţii adverse, a anunţat marţi un oficial sanitar american de rang înalt.

Urmărește
283 afișări
Imaginea articolului Primul test clinic al unui vaccin împotriva Ebola nu a provocat reacţii adverse până în prezent

Primul test clinic al unui vaccin împotriva Ebola nu a provocat reacţii adverse până în prezent (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Acest vaccin, dezvoltat de către laboratorul britanic GlaxoSmithKline de mai mulţi ani, împreună cu Institutele Naţionale americane pentru Sănătate (NIH), şi care a dat rezultate foarte bune pe maimuţe, face obiectul unui studiu clinic asupra a zece persoane, de la 2 septembrie.

"Până în prezent nu există niciun semn" care să indice reacţii grave, a declarat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID) în Comisia pentru Alocaţii Bugetare a Senatului.

Alţi zece voluntari vor primi vaccinul în zilele următoare, a adăugat el. În total, zece persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani şi sănătoase participă la acest test clinic efectuat la sediul NIH, în apropiere de capitala americană Washington.

Rezultatele complete ale acestui test urmează să fie disponibile la sfârşitul anului.

În paralel, o echipă de cercetători de la Oxford, în Marea Britanie, va efectua un test clinic al aceluiaşi vaccin pe 60 de voluntari sănătoşi.

Cercetătorii vor fi astfel în măsură să stabilească dacă acest vaccin, care nu conţine material genetic al virusului Ebola, poate declanşa o reacţie a sistemului imunitar cu scopul de a produce suficienţi anticorpi, permiţând protejarea faţă de acest agent patogen a cărui rată a mortalităţii depăşeşte 50%.

Dacă, după testele în curs sau viitoare, "vaccinul pare sigur, el ar putea să fie disponibil încă din noiembrie în vederea unei utilizări prioritare asupra profesioniştilor în domeniul sănătăţii", a anunţat recent Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la finalul unei reuniuni, la Geneva, a aproape 200 de experţi.

De la începutul anului, epidemia s-a soldat cu 2.461 de morţi din 4.985 de cazuri, mai ales în ţări din Africa de Vest, potrivit ultimului bilanţ OMS.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici