Principalele căi utilizate de cetăţenii moldoveni pentru a intra ilegal în UE

Mai mulţi oficiali moldoveni au prezentat principalele căi ilegale de intrare în "fortăreaţa" europeană, în contextul în care R.Moldova depune eforturi în vederea eliminării vizelor pentru UE şi a devenit punct de tranzit pentru imigranţi ilegali, relatează publicaţia electronică EUObserver.

Urmărește
6 afișări

Prima opţiune este "cumpărarea unei vize", un "Rolls Royce al intrării ilegale" în Uniunea Europeană (UE). Este vorba despre mituirea unui oficial consular al Uniunii în Republica Moldova, pentru obţinerea unei "vize reale". Veaceslav Cîrlig, şeful Departamentului pentru Imigrare din cadrul Ministerului moldovean de Interne, a declarat că suma poate ajunge până la 5.000 de euro. Deşi oficialii consulari europeni sunt greu de corupt, există unele cazuri, ca al Olandei, de ţări europene care angajează ucraineni sau moldoveni, "mai deschişi la corupţie", pentru a elibera vize.

Cumpărarea unui paşaport românesc sau polonez este a doua opţiune. Costurile sunt cuprinse între 300 şi 800 de euro, dar riscul este mai mare. Roman Revenco, directorul Serviciului de Grăniceri, a declarat că scanerele de documente sunt actualizate şi detectează "cu uşurinţă" falsurile. Grănicerii au prins, luni, un cetăţean moldovean cu un paşaport polonez fals, cumpărat cu 800 de euro.

Cea de a treia opţiune este ascunderea într-un tren sau camion. Dar autorităţile moldovene intenţionează să achiziţioneze 12 scanere moderne pentru vehicule, în valoare de 300.000 de euro fiecare. Revenco a declarat că grănicerii au găsit recent nouă turci, între care doi copii, în vârstă de 12 şi, respectiv, 14 ani, ascunşi într-un camion, acţiunile acestora fiind "facilitate" de cetăţeni germani.

Traversarea Prutului, frontieră naturală cu UE prin intermediul României, în înot sau cu o barcă este a patra opţiune. Revenco a declarat că moldovenii încearcă ambele modalităţi, dar a subliniat că râul este "periculos" din cauza curenţilor puternici. Mersul pe jos este ce a de a cincea opţiune, unii imigranţi ilegali venind în Republica Moldova pentru a merge în Ucraina, care are frontieră cu UE prin Polonia. Şi această opţiune este periculoasă. În 2007, trei fetiţe, la vârsta de şase, zece şi, respectiv, 13 ani, au murit în Munţii Bieszczady, încercând să treacă în Polonia împreună cu mama lor.

Chişinăul a reluat, în octombrie, legătura feroviară între capitala moldoveană şi Odesa, în Ucraina. Trenurile opresc la Tiraspol, care reprezintă "o ameninţare la adresa securităţii frontierei Uniunii", potrivit publicaţiei. Oraşul are laboratoare pentru producerea de documente ilegale şi este utilizat ca ascunzătoare pentru o cantitate masivă de arme din perioada sovietică. Cei mai numeroşi imigranţi în Republica Moldova vin din fostele teritorii sovietice, în timp ce imigranţii din Africa, Asia şi Orientul Mijlociu intră în UE pe la frontiera dintre Turcia şi Grecia, mult mai aglomerată.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici