Principalele date privind victimele şi ajutorul internaţional din Haiti - VIDEO
Cutremurul produs la 12 ianuarie în Haiti a provocat moartea a numeroase persoane şi importante pagube materiale, generând o mobilizare de amploare a comunităţii internaţionale, relatează AFP, prezentând principalele date referitor la această catastrofă.
Principalele date privind victimele şi ajutorul internaţional din Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
MORŢI şi PAGUBE
Bilanţul morţilor este în continuare dificil de stabilit la cinci zile de la cutremur. Circa 70.000 de cadavre au fost îngropate, potrivit Guvernului haitian.
Cifra de 150.000 până la 200.000 de morţi este adeseori invocată, dar generalul Ken Keen, care conduce forţa specială înfiinţată de Statele Unite în Haiti, a precizat că este vorba despre "o ipoteză de lucru".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Marco Rubio discută cu premierul israelian despre Iran şi ostaticii din Gaza
-
Trump numeşte fostul patron al unor lanţuri de fast-food în funcţia de ambasador în UE
-
Trump desemnează gruparea Houthi drept „organizaţie teroristă străină”
Naţiunile Unite estimează că trei milioane de persoane au fost afectate de cutremur, iar 300.000 au rămas fără locuinţe.
Organizaţia internaţională pentru migraţie (OIM) estimează că peste 200.000 de familii, respectiv până la 500.000 de persoane, au nevoie de un adăpost de urgenţă.
AJUTOR UMANITAR
ONU, care a lansat vineri un apel la strângerea de fonduri în valoare de 562 de milioane de dolari (391 de milioane de euro), a primit luni dimineaţă 51 de milioane de dolari (35,5 milioane de euro), respectiv 9 la sută din această sumă.
UE a promis luni un ajutor care se ridică la un total de aproximativ 429 de milioane de euro, atât în ajutor umanitar de urgenţă, cât şi pentru reconstrucţia ţării pe termen lung.
Ţările europene vor oferi la nivel naţional 92 de milioane de euro de urgenţă, dintre care Marea Britanie 22 de milioane, iar Franţa zece milioane de euro. Comisia Europeană va oferi 30 de milioane de euro.
Pentru reconstrucţia pe termen lung, UE promite 307 milioane de euro.
AJUTOR ALIMENTAR
Programul Alimentar Mondial (PAM) a anunţat luni că a distribuit 105.000 de raţii de ajutor alimentar, fiecare permiţând unei persoane să se hrănească timp de o săptămână. PAM intenţionează să distribuie alte 95.000 de raţii luni.
Agenţia americană de ajutor pentru dezvoltare (USAID) dispune de 7,1 tone de alimente în Haiti, a anunţat Departamentul de Stat. Până în prezent, numai Statele Unite au furnizat 87 de milioane de dolari în ajutor umanitar.
ADĂPOSTURI DE URGENŢĂ
Potrivit Guvernului haitian, 280 de centre de urgenţă ar trebui deschise începând de luni pentru a distribui alimente şi pentru a găzdui în medie câte 500 de sinistraţi.
Organizaţia internaţională pentru migraţie vrea să instaleze o tabără pentru a primi 100.000 de sinistraţi.
OPERAŢIUNI DE SALVARE
Un număr de 43 de echipe internaţionale sunt implicate, totalizând 1.739 de persoane şi 161 de câini. Cel puţin 75 de supravieţuitori au fost găsiţi.
ÎNGRIJIRI MEDICALE
De pe portavionul american Carl Vinson, 30 de truse de prim-ajutor au fost transferate punctelor de distribuţie, potrivit Washigntonului.
Patru echipe specializate în medicină de urgenţă formate fiecare din câte 35 de persoane sunt pe teren, fiind aştepată o a cincea echipă.
Crucea Roşie britanică aducea pe cale terestră, duminică, un spital de campanie cu 300 de paturi.
ADOPŢII
Un avion închiriat de Olanda şi două asociaţii de adopţie a plecat luni spre Haiti pentru a aduce circa 100 de copii haitieni în curs de adopţie de către familii olandeze.
LOGISTICĂ
Lipsa de carburant este "din ce în ce mai critică" în Haiti şi ameninţă să provoace întreruperea comunicaţiilor mobile, a avertizat ONU luni.
Portul din Port-au-Prince, distrus, ar putea rămâne imposibil de folosit timp de 60 până la 90 de zile, potrivit Pentagonului, ceea ce constituie o problemă majoră, deoarece benzina lipseşte cu desăvârşire în ţară.
Aeroportul a suferit pagube, dar funcţionează, sub controlul Statelor Unite.
Cu 19 elicoptere la bord şi mai multe alte nave militare care staţionează în apropiere, portavionul Carl Vinson se află în largul capitalei Port-au-Prince. Această flotă serveşte drept bază logistică.
Cel puţin 12.500 de militari americani urmează să ajungă în zonă până luni, în timp ce ţările europene intenţionează să trimită o forţă formată din 140 sau 150 de jandarmi ca ajutor pentru menţinerea ordinii în Haiti şi pentru o mai bună distribuire a proviziilor.
PAM a pus în funcţiune un serviciu de navetă între Port-au-Prince şi Santo-Domingo cu transport de pasageri de trei ori pe zi.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO