Principalele decizii luate de preşedintele SUA, Barack Obama

Agenţia France-Presse prezintă principalele decizii adoptate până în prezent de preşedintele SUA, Barack Obama, care a anunţat că intenţionează să candideze pentru un nou mandat în 2012.

Urmărește
64 afișări
Imaginea articolului Principalele decizii luate de preşedintele SUA, Barack Obama

Principalele decizii luate de preşedintele SUA, Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto)

- 2009 -

- 20 ianuarie: Barack Obama s-a instalat la Casa Albă;

- 22 ianuarie: Obama ordonă închiderea penitenciarului de la Guantanamo Bay într-un interval de un an.

- 17 februarie: Preşedintele a promulgat planul de relansare economică în valoare de 787 de miliarde de dolari.

- 27 februarie: Obama a anunţat retragerea trupelor combatante din Irak la sfârşitul anului 2010 şi retragerea tuturor trupelor până la sfârşitul lui 2011.

- 20 martie: Obama le propune liderilor iranieni depăşirea celor 30 de ani de tensiuni.

- 30 martie: Preşedintele prezintă un vast plan de salvare a sectorului auto.

- 5 aprilie: Obama propune relansarea eforturilor împotriva proliferării nucleare.

- 4 iunie: Obama rosteşte la Cairo un discurs adresat lumii musulmane în care a abordat inclusiv problema conflictului israelo-palestinian.

- 9 octombrie: Barack Obama obţine Premiul Nobel pentru Pace.

- 1 decembrie: Barack Obama anunţă trimiterea a încă 30.000 de militari în Afganistan şi începerea retragerii trupelor în iulie 2011.


- 2010 -

- 23 martie: Obama promulgă proiectul de reformă în domeniul sănătăţii.

- 16 iunie: Sub presiunile sale, compania BP acceptă să pună la dispoziţie 20 de miliarde de dolari pentru despăgubirea victimelor poluării cu petrol din Golful Mexic.

- 21 iulie: Obama promulgă vasta reformă de relansare a sistemului financiar american.

- 10 septembrie: Preşedintele recunoaşte că administraţia sa nu a îndeplinit obiectivul închiderii penitenciaruilui de la Guantanamo Bay.

- 2 noiembrie: Adversarii republicani obţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii menţin controlul asupra Senatului.

- 17 decembrie: Compromisul între Obama şi adversarii republicani pe tema politicii fiscale a fost aprobat de Congres.

- 22 decembrie: Obama a promulgat legea care le permite homosexualilor să îşi declare orientarea în momentul înrolării în armata americană. Senatul SUA a ratificat noul Tratat START semnat împreună cu Rusia.

- 2011

- 7 martie: Obama ordonă organizarea de noi procese în instanţele militare de excepţie şi permite deţinerea pe termen nelimitat a peste 40 de deţinuţi de la Guantanamo.

- 19 martie: Preşedintele a autorizat "o acţiune militară limitată" a armatei americane în Libia, pentru aplicarea Rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici