Principalele evenimente care au marcat ofensiva israeliană în Fâşia Gaza

Ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, lansată de Israel la 27 decembrie, a provocat moartea a peste 530 de palestinieni, relatează AFP, care prezintă o cronologie a evenimentelor.

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului Principalele evenimente care au marcat ofensiva israeliană în Fâşia Gaza

Principalele evenimente care au marcat ofensiva israeliană în Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

DECEMBRIE 2008

- 27 decembrie: Israelul lansează o ofensivă aeriană împotriva mişcării islamiste Hamas în Fâşia Gaza, al cărei obiectiv declarat este să pună capăt tirurilor cu rachetă (operaţiunea "plumb întărit"). Liderul Hamas aflat în exil, Khaled Meshaal, cere declanşarea unei a treia intifada. Cel puţin 230 de palestinieni sunt ucişi, majoritatea poliţişti ai Hamas, potrivit surselor spitaliceşti palestiniene. Apeluri internaţionale pentru oprirea bombardamentelor şi a tirurilor de rachete.

- 28 decembrie: Israelul bombardează 40 de tuneluri de contrabandă cu arme de la frontiera dintre Egipt şi Gaza. Egiptul închide terminalul de la Rafah după ce palestinienii încearcă să forţeze frontiera. Un poliţist de frontieră egiptean este ucis de tirurile lansate din Gaza. Terminalul va fi deschis şi închis alternativ.

- 29 decembrie: Israelul se angajează într-un "război fără milă" împotriva Hamas, pentru a-l destabiliza, şi decretează sectorul frontalier al teritoriului palestinian "zonă militară închisă". Un al patrulea israelian este ucis de tirurile de rachetă palestiniene.

- 31 decembrie: Unele rachete palestiniene parcurg până la 40 de kilometri distanţă de Fâşia Gaza. Israelul anunţă că 106 camioane cu ajutor umanitar tranzitează teritoriul său către Gaza. Totodată, autorităţile israeliene resping propunerile unui acord al UE şi al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (format din Statele Unite, UE, Rusia şi ONU).

IANUARIE 2009

- 1 ianuarie: Israelul lansează raiduri împotriva ministerelor Hamas, a unei clădiri a Parlamentului şi ateliere "de fabricare de rachete". Unul dintre principalii lideri ai Hamas, Nizar Rayan, este ucis într-un raid. Peste 40 de rachete sunt lansate asupra sudului Israelului.

- 3 ianuarie: Trupele israeliene pătrund în cursul serii în teritoriul palestinian, după o săptămână de atacuri aeriene. Tancurile israeliene deschid focul asupra poziţiilor Hamas, generând o ripostă cu tiruri de mortiere. Hamas ameninţă că va transforma Gaza în "cimitir" pentru armata israeliană.

- 4 ianuarie: Trupele israeliene, sprijinte de bombardamentele artileriei şi aviaţiei, avansează în mai multe sectoare din Gaza. Tancurile israeliene preiau controlul mai multor axe strategice, lovindu-se pe alocuri de combatanţi ai Hamas. Un număr de 63 de palestinieni sunt ucişi în atacurile israeliene, potrivit serviciilor de urgenţă palestiniene. Manifestanţi din întreaga lume protestează faţă de această ofensivă şi cer încetarea focului.

- 5 ianuarie: În cursul nopţii, aviaţia israeliană atacă 30 de ţinte. Forţele terestre continuă să avanseze, sprijinite de bombardamentele vedetelor marinei, potrivit unui purtător de cuvânt. "Oraşul Gaza este parţial încercuit", anunţă Ehud Barak, în timp ce 14 palestinieni sunt ucişi de tirurile şi bombardamentele israeliene. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy începe un turneu în Orientul Mijlociu, prin Egipt, unde s-a deplasat şi troica europeană. Ofensiva israeliană agravează criza umanitară, susţine ONU.

Ofensiva israeliană a provocat până în prezent moartea a cel puţin 537 de palestinieni şi rănirea altor 2.500, potrivit şefului serviciului de urgenţă palestinian. De partea israeliană, un soldat a fost ucis şi alţi 55 răniţi, potrivit unui purtător de cuvânt militar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici