- Home
- Externe
- RAMALLAH, (26.11.2012, 14:14)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Principalele evenimente de la asediul împotriva lui Yasser Arafat şi până la moartea sa
Liderul palestinian Yasser Arafat a fost izolat în cartierul său general din Ramallah din decembrie 2001 şi până la moartea sa, în noiembrie 2004, într-un spital francez, relatează AFP, care prezintă principalele evenimente din această perioadă.
Urmărește
299 afișări
Yasser Arafat (Imagine Arhiva: Mediafax Foto/AFP)
- 3 decembrie 2001: Israelul lansează un raid major în Gaza, ca ripostă la două atentate sinucigaşe revendicate de Hamas. Eliportul şi două elicoptere ale lui Yasser Arafat sunt distruse. Blindate israeliene pătrund în Ramallah, oprindu-se la 500 de metri de birourile lui Arafat.
- 13 decembrie 2001: La o zi după un nou atac, Israelul întrerupe orice contact cu Arafat, declarându-l "scos din joc" din punct de vedere politic şi interzicându-i să părăsească sediul său general.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
- 29 martie 2002: Armata israeliană pătrunde în forţă în clădirile cartierului general al lui Arafat. Trei clădiri, cu excepţia birourilor sale, sunt distruse. Arafat este izolat în două camere, fără apă şi electricitate, dormind împreună cu rudele sale pe saltele pe jos, în timp ce militarii israelieni se află de cealaltă parte a peretelui. Imaginea figurii lui Arafat, cu tradiţional keffieh la lumina lumânării, face înconjurul lumii.
- 2 mai 2002: Arafat are prima apariţie publică, aclamat de circa 100 de simpatizanţi, după retragerea trupelor israeliene. La 13 mai, el merge la Nablus, Betleem şi Jenin.
- 24 iunie 2002: Armata israeliană asediază din nou Mukataa, cartierul general al lui Arafat. Preşedintele american George W. Bush le cere palestinienilor să schimbe liderii.
- 11 septembrie 2003: După două atentate sinucigaşe la Ierusalim şi Tel Aviv, cabinetul de securitate israelian acceptă de principiu o expulzare forţată a lui Arafat: "Arafat este un obstacol în calea păcii" şi "Israelul se va debarasa de acest obstacol".
- 2 aprilie 2004: "Nu aş propune niciunei companii de asigurări să îi ofere o asigurare" de viaţă. "Oricine ucide un evreu sau răneşte un cetăţean israelian sau trimite pe cineva să ucidă evrei este un om mort", declară premierul israelian Ariel Sharon pentru cotidianul Haaretz.
- 29 iunie 2004: Ministrul francez de Externe, Michel Barnier, se întâlneşte cu Arafat la cartierul său general devastat. Ariel Sharon încearcă să convingă guvernele UE să întrerupă orice contact cu Arafat.
- 29 octombrie 2004: Arafat părăseşte Ramallah în urma unei deteriorări bruşte a stării sale de sănătate. El este internat la spitalul militar Percy din Clamart, în apropiere de Paris, la secţia de hematologie, apoi la terapie intensivă. Aceasta este prima sa deplasare în străinătate de la sfârşitul lui 2001.
- 11 noiembrie 2004: Yasser Arafat moare după ce a stat mai multe zile în comă. Preşedintele Jacques Chirac îi aduce un ultim omagiu la spital.
- 12 noiembrie 2004: Arafat este înhumat la Mukataa, în prezenţa unui număr impresionant de palestinieni.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe