Principalele GRUPĂRI ARMATE palestiniene din Fâşia Gaza: Câţi combatanţi şi ce arsenal are fiecare - FOTO

Conflictul dintre israelieni şi palestinieni nu dădea vreun semn de scădere în intensitate luni, a 14-a zi a Operaţiunii israeliene "Limita de Protecţie", în pofida îndemnurilor comunităţii internaţionale la un armistiţiu, relatează AFP, care prezintă pricipalele grupări palestiniene.

Urmărește
3096 afișări
Imaginea articolului Principalele GRUPĂRI ARMATE palestiniene din Fâşia Gaza: Câţi combatanţi şi ce arsenal are fiecare - FOTO

Principalele GRUPĂRI ARMATE palestiniene din Fâşia Gaza: Câţi combatanţi şi ce arsenal are fiecare - FOTO (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

- Hamas, care se află la putere în Fâşia Gaza din 2007, este creditat de către Institutul Internaţional de Studii Strategice (IISS) cu aproximativ 20.000 de combatanţi, dintre care 10.000 - cel mai bine antrenaţi - în cadrul aripii armate Brigăzile Ezzedine al-Qassam. Acestea poartă numele unui lider al Revoltei Arabe din perioada 1936-1939 împotriva mandatului britanic în Palestina, ucis în 1935. Acestor combatanţi li se alătură peste 10.000 de membri Hamas integraţi în forţele de securitate de la Gaza, în special Forţa Executivă.

În arsenalul lor, de contrabandă sau artizanal, se regăsesc mine, rachete, mortiere şi arme uşoare. Brigăzile sunt dotate cu rachete de artilerie cu rază lungă de acţiune, şi anume de tip M75, o adaptare locală a sistemului Fajr-5, de fabricaţie iraniană, care au ajuns la o distanţă de până la 80 de kilometri de Fâşia Gaza, în atacuri asupra Tel Avivului şi Ierusalimului.

Potrivit site-ului grupării (www.qassam.ps), aceasta a apărut la jumătatea lui 1991, în timpul Primei Intifada, în urma unor tentative de lansare a unei reţele armate, încă din 1984, a celor care au creat Hamas în 1987. Numărul combatanţilor "este cunoscut doar de către Comandamentul Brigăzilor", se arată pe site.

- Jihadul Islamic, a doua forţă combatantă din Fâşia Gaza, după Hamas, are ca aripă armată gruparea Brigăzile Al-Qods (Ierusalim), care afirmă că dispun de "aproximativ 8.000" de oameni şi care sunt echipate, de asemenea, cu sistemul de tip Fajr-5.

Creată în 1980, de inspiraţie iraniană, aceasta este prima organizaţie islamistă palestiniană care s-a angajat în lupta armată.

- Comitetele Rezistenţei Populare (CRP), fondate în 2000, sunt o organizaţie armată radicală, Brigăzile Salaheddine (Saladin) fiind aripa lor armată.

Create de către elemente de securitate din cadrul Fatah (mişcarea lui Yasser Arafat, prezidată în prezent de către Mahmoud Abbas), acestora li s-au alăturat transfugi din organizaţii naţionaliste, ca de exemplu islamişti, şi nu au o ideologie proprie.

În iunie 2006 ei au participat, împreună cu Brigăzile Ezzedine al-Qassam şi o grupare salafistă - Armata Islamului -, la răpirea militarului israelian Gilad Shalit, eliberat în octombrie 2011 în schimbul a 1.027 de palestinieni deţinuţi de către Israel.

- Salafişti jihadişti, care acuză Hamas de slăbiciune în faţa Israelului şi în aplicarea legi islamice, are câteva sute de membri, în mare parte nemulţumiţi de Hamas şi alte mişcări, împărţiţi între Jaish al-Islam, Jund Ansar Allah, Tawhid wal Jihad, Jaish al-Oumma, Ansar al-Sunna şi, de dată recentă, o coaliţie intitulată Majlis Shura al-Mujahideen.

Cea mai cunoscută este Jaish al-Islam (Armata Islamului), adunată în jurul unui puternic clan din Gaza - Doghmouch. În afară de participarea la răpirea lui Shalit, gruparea l-a răpit în 2007 pe corespondentul BBC Alan Johnston, care a fost eliberat de către Hamas, şi a înăbuşit în sânge, în august 2009, "emiratul" proclamat la Rafah (sud) de către Jund Ansar Allah.

- Mai puţin vizibile de la victoria obţinută de către Hamas, în 2007, sunt grupările armate din cadrul mişcărilor care fac parte din Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP), ca Brigăzile Martirilor Al-Aqsa - provenind din Fatah, sau Brigăzile Abu Ali Mustafa - aripa militară a Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPEP, stânga naţionalistă).

De la lansarea Operaţiunii israeliene Limită de Protecţie, pe 8 iulie, care vizează să neutralizeze tiruri de rachetă din Fâşia Gaza, 1.400 de proiectile au fost trase asupra Israelului, din care aproximativ 400 au fost interceptate de către sistemul antirachetă Iron Dome, potrivit armatei israeliene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici