- Home
- Externe
- BERLIN, (27.11.2013, 16:02)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Principalele puncte de acord ale coaliţiei germane
Programul asupra căruia conservatorii şi social-democraţii au ajuns la un acord în vederea guvernării Germaniei în următorii patru ani şi care urmează să fie supus aprobării membrilor SPD, prevede introducerea unui salariu minim şi mizează asupra unei continuităţi în politica externă.
Urmărește
87 afișări
FOCUS: Principalele puncte de acord ale coaliţiei germane
- Piaţa muncii: salariu minim, cotă pentru femei
Un salariu minim de 8,5 euro pe oră pentru toţi era o revendicare centrală a SPD, într-o ţară care nu are o asemenea prevedere. El urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2015 pe întregul teritoriu german.
Anumite sectoare vor putea, pentru o perioadă tranzitorie de doi ani, să continue să aplice acorduri care stabilesc salarii mai mici - de exemplu unele afaceri în domeniul artizanatului sau agriculturii -, dar cel mai târziu la 1 ianuarie 2017 plafonul li se va aplica tuturor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Nivelul salariului minim va fi revizuit "la intervale regulate" de timp de către partenerii sociali.
Potrivit institutului de cercetare DIW, 5,6 milioane de salariaţi primesc în prezent un salariu mai mic de 8,50 de euro pe oră.
Federaţiile angajatorilor au evocat desfiinţarea posibilă a 1,2 până la 1,8 milioane de locuri de muncă în urma introducerii unui salariu minim la acest nivel. Efectele asupra consumului la nivelul gospodăriilor sunt contestate de către economişti.
Măsura urmează, oricum, să permită unui număr de aproximativ un milion de muncitori săraci să nu îşi mai completeze salariul cu ajutoare sociale.
În plus, consiliile de supraveghere a firmelor cotate pe Bursă urmează să fie alcătuite la nivelul de 30% din femei, începând din 2016, iar utilizarea subcontractării să fie reglementată mai strict.
- Politica europeană
Contractul de coaliţie reafirmă opoziţia germană faţă de orice preluare în comun a datoriei ţărilor din zona euro, prin euroobligaţiuni sau orice alte mecanisme de acest fel, şi totodată ataşamentul faţă de principiul "solidarirăţii şi responsabilităţii", potrivit căruia fiecare ţară este responsabilă de acţiunile şi finanţele sale.
Partidele de guvernământ sunt de acord să impulsioneze negocierile privind introducerea în Europa a unei taxe asupra tranzacţiilor financiare.
În cadrul uniunii bancare, aflate în "gestaţie", partenerii de coaliţie "resping pe termen lung o suportare directă a riscurilor băncilor de către contribuabili".
- Finanţe şi fiscalitate
"Finanţe publice solide şi bugete echilibrate sunt indispendabile", se subliniază în contractul de coaliţie.
Noul Guvern are în continuare ca obiectiv să nu mai contracteze noi datorii la nivel federal începând din 2015. Unii observatori apreciază, în plus, că Wolfgang Schäuble va rămâne în post la Ministerul Finanţelor.
Programul Guvernului prevede cheltuieli suplimentare şi investiţii în valoare de 23 de miliarde de euro. Aşa cum vor conservatorii, impozitele nu vor fi mărite, deşi SPD vrea să-i taxeze mai mult pe cei mai bogaţi.
- Dubla naţionalitate
SPD a reuşit să se impună în această privinţă. Copiii născuţi în Germania ai cuplurilor de străini vor putea să aibă două paşapoarte, cel german şi cel al ţării de origine a părinţilor. Până acum erau obligaţi să aleagă, până la vârsta de 23 de ani. Sunt vizaţi, însă, doar cei sunt născuţi şi care au crescut în Germania.
Această regulă îi favorizează pe turci, cea mai importantă comunitate de migranţi în Germania, cu aproximativ trei milioane de membri.
- Energie: reducerea subvenţiei pentru energie regenerabilă
Sistemul de subvenţionare a energiei regenerabile va fi revizuit, până la sfârşitul lui aprilie 2014. Subvenţiile urmează să fie diminuate, mai ales în cazul energiei eoliene. Până în 2025, energia regenerabilă urmează să reprezinte 40-45% din producţia de electricitate a ţării, iar până în 2035 55-60%.
În paralel, vor fi revizuite în vederea reducerii şi scutirile de taxe pentru energie acordate industriei, din care este finanţată dezvoltarea energiei regenerabile.
- Introducerea unei taxe pentru automobile străine
Acesta a fost unul dintre cele mai dur negociate puncte. SPD şi creştin-democraţii lui Merkel s-au pronunţat împotrivă, însă conservatorii bavarezi din cadrul CSU ţin morţiş la el. Această vinietă vizează exclusiv automobilişti străini, dar "conform dreptului european", ceea ce riscă să fie dificil, iar veniturile obţinute urmează să fie investite integral în infrastructuri rutiere germane.
- Pensii
La propunerea SPD, salariaţii care au cotizat timp de 45 de ani ar putea să se pensioneze la vârsta de 63 de ani. În prezent este prevăzută o trecere treptată către vârsta de pensionare de 67 de ani, o măsură introdusă de Guvernul din care a făcut parte şi SPD, dar pe care a promis că o va relaxa.
Conservatorii au impus o ameliorare a regimului pensionării femeilor cu copii.
- Societate: egalitate de tratament pentru cuplurile cu parteneri de acelaşi sex
Discriminările faţă de cuplurile cu parteneri de acelaşi sex urmează să fie îndepărtate, însă SPD, care cerea un drept la adopţie pentru acestea, nu a reuşit să obţină câştig de cauză asupra acestui punct.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe