Principalele schimbări prevăzute de Tratatul de la Lisabona

Înfiinţarea unui post de preşedinte, consolidarea competenţelor Parlamentului European şi eficientizarea procesului decizional sunt principalele schimbări prevăzute de Tratatul de la Lisabona, al cărui scop este eficientizarea funcţionării Uniunii Europene.

Urmărește
410 afișări
Imaginea articolului Principalele schimbări prevăzute de Tratatul de la Lisabona

Principalele schimbări prevăzute de Tratatul de la Lisabona

FUNCŢIA DE PREŞEDINTE AL CONSILIULUI EUROPEAN

Tratatul prevede crearea unei funcţii de preşedinte stabil al Consiliului European, desemnat pentru un mandat de doi ani şi jumătate şi reînnoibil o singură dată. Rotaţia semestrială va continua pentru preşedinţa consiliilor de miniştri, cu excepţia celui al miniştrilor de Externe.

El va coordona activitatea Consiliului European şi va putea reprezenta Uniunea Europeană pe plan internaţional.

Delimitarea funcţiilor sale nu este însă una clară comparativ cu cele ale Înaltului reprezentant al Uniunii Europene pentru Politică Externă şi Securitate, care îşi va consolida atribuţiile şi va beneficia de un serviciu diplomatic real. Această ambiguitate ar putea deveni o sursă de conflict pe viitor.

Înaltul reprezentant îşi va cumula funcţiile cu cele ale vicepreşedintelui Comisiei Europene.

FACILITAREA PROCESULUI DE LUARE DE DECIZII

Noul tratat elimină posibilitatea de veto la nivel naţional (introducând decizii luate prin majoritate calificată) în 40 de domenii, în principal în legătură cu cooperarea judiciară şi poliţienească.

Marea Britanie şi Irlanda au obţinut permisiunea de a aplica deciziile din aceste domenii atunci când vor, dar nu vor putea împiedica celelalte ţări.

Regula unanimităţii se va aplica pentru politică externă, fiscalitate, politică socială sau revizuirea tratatelor.

NOUL SISTEM DE VOT

Noul sistem de vot pentru luarea deciziilor se vrea mai clar şi echitabil. O decizie prin majoritate calificată va fi adoptată dacă va obţine sprijinul a 55 la sută din state (15 din 27) reprezentând 65 la sută din populaţia Uniunii Europene. Acest lucru acordă mai multă putere de decizie ţărilor cu o populaţie mai numeroasă. Dar aplicarea acestui sistem a fost amânată pentru 2014, chiar 2017, în urma unui compromis cu Polonia.

CONSOLIDAREA PARLAMENTULUI EUROPEAN

Tratatul conferă Parlamentului European, singura instituţie a UE aleasă de cetăţeni, puteri de codecizie reale, alături de statele membre, în numeroase domenii precum agricultura, pescuitul, problemele referitoare la poliţie şi justiţie. Influenţa Parlamentului European asupra alegerii viitorilor preşedinţi ai Comisiei va fi mai mare.

Dreptul de monitorizare a parlamentelor naţionale în pregătirea textelor europene va fi se asemenea consolidat.

NOI DREPTURI PENTRU CETĂŢENI

Totodată, Tratatul da Lisabona prevede un mecanism de iniţiativă populară, în virtutea căruia un text semnat de un milion de cetăţeni poate "invita" Comisia Europeană să "înainteze" o propunere legislativă.

CLAUZA DE RETRAGERE DIN UE

Tratatul de la Lisabona introduce posibilitatea unei ţări de a părăsi Uniunea Europeană în condiţii care urmează să fie negociate cu partenerii săi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici