Principalii suverani care au abdicat

Regele Spaniei Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani, va abdica şi-i va lăsa tronul fiului său, prinţul Felipe, el fiind al treilea suveran european care abdică în decurs de aproximativ un an, după regina Beatrix a Olandei şi regele Albert al II-lea al Belgiei.

Urmărește
1426 afișări
Imaginea articolului Principalii suverani care au abdicat

Regina Beatrix a Olandei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În MAREA BRITANIE, Edward al VIII-lea este constrâns să abdice la 12 decembrie 1936 pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorţată, evitând astfel o criză constituţională majoră. Fratele său mai mic, Albert, tatăl actualei suverane Elizabeth a II-a, este încoronat rege sub numele de George al VI-lea în mai 1937.

Victor-Emmanuel al III-lea, regele ITALIEI din 1900, abdică la 9 mai 1946 din cauza colaborării cu regimul fascist al lui Mussolini. Fiul său, Umberto al II-lea, "Regele de mai", a plecat în exil în iunie acelaşi an, după un referendum care instituia Republica.

Mihai I al ROMÂNIEI este constrâns de comunişti să abdice în decembrie 1947, apoi să plece în exil câteva luni mai târziu. El îi succedase în 1940 tatălui său, Carol al II-lea, considerat responsabil de destrămarea "Marii Românii".

Leopold al III-lea al BELGIEI, aflat pe tron din 1934 dar controversat pentru unele dintre acţiunile sale în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, abdică la 16 iulie 1951 în favoarea fiului său Baudouin I. El a vrut în acest fel să îndepărteze riscurile unui război civil care ameninţa revenirea lui pe tron după şase ani de exil.

Regele Faruk I al EGIPTULUI abdică în iulie 1952 în timpul revoluţiei conduse de Nasser, la 16 ani de la accederea lui pe tron. Fiul său, Fuad al II-lea îi succedă, dar este constrâns să se alăture familiei sale în exil după proclamarea Republicii, după mai puţin de un an, în iunie 1953.

Marele duce Jean de LUXEMBURG abdică la 7 octombrie 2000, după o domnie de 36 de ani, în favoarea fiului său cel mare, Prinţul Henri, devenit al şaselea mare duce al monarhiei luxemburgheze. Jean i-a succedat mamei sale, marea ducesă Charlotte, după abdicarea acesteia în 1964.

Regele CAMBODGIEI, Norodom Sihanouk, în vârstă de 81 de ani, renunţă la coroană la 7 octombrie 2004 după ce se tratează timp de câteva luni la Beijing de cancer. Consiliul tronului îl alege ca succesor pe unul dintre fiii săi, prinţul Norodom Sihamoni. Sihanouk a urcat pentru prima dată pe tron în 1941 şi a abdicat în 1955 în favoarea tatălui său, după care a devenit monarh constituţional în 1993.

Abdicarea în 2013 a reginei Beatrix a OLANDEI la 30 aprilie 2013, la vârsta de 75 de ani, în favoarea fiului său Willem-Alexander, a avut loc după 33 de ani de domnie. Regina Juliana a abdicat la 30 aprilie 1980, în ziua în care a împlinit 71 de ani, în favoarea lui Beatrix, fiica sa cea mare. Juliana a urcat pe tron în septembrie 1948, după abdicarea mamei sale, regina Wilhelmina.

Emirul QATARULUI, şeicul Hamad ben Khalifa Al Thani, abdică în favoarea fiului său, şeicul Tamim ben Hamad al-Thani, la 25 iunie 2013, afirmând că vrea să predea ştafeta noii generaţii în acest stat bogat din Golf, cu rol diplomatic de prim plan.

Abdicarea emirului în vârstă de 61 de ani, ajuns la putere în 1995 în urma unei revolte de palat, este un demers rar în istoria recentă a lumii arabe.

Regele Albert al II-lea al BELGIEI a abdicat la 21 iulie, după 20 de ani de domnie, în favoarea fiului său mai mare Philippe, care a devenit al şaptelea suveran din istoria ţării.

În plus, în LIECHTENSTEIN, prinţul suveran Hans-Adam al II-lea a transmis, în 2004, conducerea afacerilor curente ale statului fiului său cel mare Alois, devenit apoi regent al principatului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici