Principalul aliat al lui Putin face apel la pace între Rusia şi Ucraina. Lukaşenko: „Să ne aşezăm la masa negocierilor”

  • Preşedintele Belarusului şi principalul aliat al lui Putin, Aleksandr Lukaşenko, a făcut apel la pace între Rusia şi Ucraina, în timp ce armata ucraineană îşi continuă incursiunea în regiunea Kursk din Rusia.
  • Apelul lui Lukaşenko, transmis presei de stat din Belarus şi publicat parţial pe site-ul său web, urmează să fie difuzat duminică pe canalul rusesc de stat Rossia 1.
Urmărește
1316 afișări
Imaginea articolului Principalul aliat al lui Putin face apel la pace între Rusia şi Ucraina. Lukaşenko: „Să ne aşezăm la masa negocierilor”

Referindu-se la conflictul de doi ani şi jumătate care a început odată cu invazia Rusiei în Ucraina şi care s-a soldat cu sute de mii de morţi, Lukaşenko a declarat: „Haideţi să ne aşezăm la masa negocierilor şi să punem capăt acestei încăierări”.

„Nici poporul ucrainean, nici ruşii, nici bieloruşii nu au nevoie de asta”, a continuat el în interviu. „Cei din Occident sunt care au nevoie [de război - n.r.].  Nu pot dezvălui aceste fapte, ele sunt absolut secrete. Dar uneori ei vorbesc deschis - oameni de rang înalt. Spun să se bată între ei - ucraineni, ruşi - să moară toţi în acest cazan.”

Sub Lukaşenko, care este un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Belarus a permis trupelor ruse să atace Ucraina de pe teritoriul său. Rusia a staţionat, de asemenea, arme nucleare în Belarus, spre nemulţumirea Uniunii Europene şi a Alianţei Nord-Atlantice.

Pledoaria sa pentru pace are loc în timp ce cea mai importantă acţiune ofensivă a Ucrainei din războiul împotriva Rusiei intră în a treia săptămână. Armata ucraineană controlează acum peste 1.000 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc în regiunea Kursk.

Pe fondul operaţiunii de la Kursk, Lukaşenko a trimis recent trupe la graniţa cu Ucraina pentru a „opri o posibilă pătrundere ucraineană”. În acelaşi timp, el susţine că nu are resentimente faţă de Ucraina.

„Ucrainenii au văzut asta. Ne-au spus constant că nu au nevoie de război cu Belarus. Noi înţelegem acest lucru şi spunem că nu vom lupta cu voi [ucrainenii -  n.r.]”, a declarat Lukaşenko. Potrivit acestuia, Belarus şi Rusia nu sunt interesate de extinderea liniei de frontieră.

„Întreaga frontieră este de 1.200 de kilometri. Acum, districtul nord-estic al frontului este de 1.000. Suntem pregătiţi pentru mai mult? Nu. Şi Kursk a arătat acest lucru”, a adăugat Lukaşenko.

„Nu vrem escaladare şi nu vrem război împotriva întregului NATO. Nu vrem asta”.

Cu toate acestea, Putin a declarat luni că nu are rost să discute cu Kievul după ceea ce a făcut în Kursk.

„Despre ce fel de negocieri putem vorbi cu oameni care atacă fără discernământ populaţia civilă, infrastructura civilă sau încearcă să creeze ameninţări la adresa instalaţiilor nucleare? Despre ce putem vorbi cu ei?” a declarat Putin în timpul unei reuniuni guvernamentale de urgenţă care a avut loc luni în Rusia.

Vladimir Putin a declarat în luna iunie că Rusia va opri ostilităţile şi va intra în discuţii de pace dacă Ucraina va renunţa la ambiţiile sale de aderare la NATO. De asemenea, liderul de la Kremlin vrea ca Ucraina să îşi retragă armata din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici