„Credem că Iranul este pe cale să piardă şansa unui dialog corect, reciproc favorabil, pe baza propunerilor care au fost făcute„, a declarat Lavrov după întâlnirea secretarului de Stat american Hillary Clinton cu preşedintele rus Dmitri Medvedev.
Serghei Lavrov a reiterat că Rusia nu se opune în principiu sancţiunilor la adresa Iranului, suspectat că încearcă să se doteze cu arme nucleare.
„Aşa cum a spus preşedintele Medvedev, sancţiunile funcţionează rar, dar se poate ajunge la o situaţie în care sunt inevitabile. Şi nu excludem ca aşa ceva să se întâmple în relaţia cu Iranul. Sancţiunile trebuie să fie inteligente, nu paralizante, fără impact umanitar negativ asupra populaţiei”, adaugă Lavrov.
„Am urmat calea diplomatică şi ne gândeam că este un lucru bun. Dar în prezent ne aflăm într-un punct în care cerem trecerea la acţiune”, a afirmat, la rândul său, Hillary Clinton. „Depunem eforturi în cadrul Consiliului de Securitate pentru a obţine o rezoluţie care să exprime dezaprobarea faţă de atitudinea iraniană şi pentru crearea unui regim de sancţiuni inteligente, aşa cum le-a numit preşedintele Medvedev, pentru a obţine schimbarea comportamentului liderilor iranieni”, adaugă secretarul de Stat american.
Consiliul de Securitate ONU a adoptat deja cinci rezoluţii, între care trei însoţite de sancţiuni, pentru a îndemna Iranul să suspende activităţile nucleare sensibile. Teheranul, care argumentează că programul său nuclear are caracter civil, le-a ignorat pe toate.
Poziţia Rusiei faţă de sancţiunile împotriva Iranului s-a apropiat de cea a Occidentului în ultimele luni. Cu toate acestea, SUA şi Rusia păreau să fie încă în dezacord zilele trecute în legătură cu centrala nucleară pe care o companie rusă o construieşte la Bushehr, în sudul Iranului. Premierul Vladimir Putin a anunţat că centrala va fi dată în funcţiune în această vară, poziţie pe care Clinton a catalogat-o drept „prematură”.