Prima pagină » Știri externe » Prinţul moştenitor Frederik, viitorul rege al Danemarcei

Prinţul moştenitor Frederik, viitorul rege al Danemarcei

Danezii au avut parte de o surpriză în ajunul Anului Nou, când regina Margrethe a II-a şi-a anunţat abdicarea. BBC face un portret al prinţului moştenitor Frederik, viitorul rege al Danemarcei.
Prinţul moştenitor Frederik, viitorul rege al Danemarcei

Singura regină în viaţă din lume şi cel mai longeviv monarh în viaţă din Europa se va retrage la 14 ianuarie, când se vor împlini 52 de ani de când a devenit regină.

„Voi lăsa tronul fiului meu, prinţul moştenitor Frederik”, a anunţat regina Margrethe a II-a în direct la televizor.

Prinţul moştenitor Frederik era cunoscut în Danemarca ca un prinţ petrecăreţ la începutul anilor 1990, dar percepţiile au început să se schimbe după ce a absolvit Universitatea Aarhus în 1995 cu un master în ştiinţe politice. A fost primul membru al familiei regale daneze care a absolvit o educaţie universitară.

În timpul studiilor a petrecut o perioadă la Harvard, în SUA, iar ulterior a servit în marina daneză.

Acum în vârstă de 55 de ani, prinţul a participat în 2000 la o expediţie de schi de patru luni prin Groenlanda. A fost spitalizat în urma unor accidente cu sania şi cu trotineta.

„Nu vreau să mă închid într-o fortăreaţă. Vreau să fiu eu însumi, o fiinţă umană”, a spus el odată, insistând că va rămâne la acest lucru chiar şi după ce va prelua tronul.

Soţia sa, prinţesa Mary, a crescut pe insula australiană Tasmania şi lucra ca avocat când cei doi s-au cunoscut în 2000, într-un bar din Sydney, în timpul Jocurilor Olimpice.

Ei sunt consideraţi de unii danezi ca reprezentând valorile moderne şi au încercat să le ofere celor patru copii ai lor o educaţie cât mai normală, trimiţându-i în principal la şcoli de stat.

Spre deosebire de tradiţia regală britanică, nu va avea loc o ceremonie oficială de încoronare pentru Prinţul moştenitor Frederik. El va deveni rege al Danemarcei şi şef de stat în această ţară – care este o monarhie constituţională -, precum şi în Groenlanda şi în Insulele Feroe.

Regina Margrethe a II-a este singura regină în exerciţiu din lume şi cel mai longeviv monarh în exerciţiu din Europa, preluând tronul după moartea tatălui său, regele Frederik al IX-lea, în 1972. În vârstă de 83 de ani a dezvăluit că decizia a fost luată după o perioadă de reflecţie în urma unei intervenţii chirurgicale la spate la începutul anului 2023.