Prizonierii condamnaţi la moarte din Japonia dau în judecată guvernul pentru a opri spânzurările

Câţiva prizonieri condamnaţi la moarte din Japonia au decis să dea în judecată guvernul pentru a opri execuţiile. În prezent, spânzurarea este singurul mijloc de execuţie prevăzut de codul penal japonez.

Urmărește
358 afișări
Imaginea articolului Prizonierii condamnaţi la moarte din Japonia dau în judecată guvernul pentru a opri spânzurările

Prizonierii condamnaţi la moarte din Japonia dau în judecată guvernul pentru a opri spânzurările

Trei deţinuţi condamnaţi la moarte din Japonia au dat în judecată guvernul solicitând să se pună capăt practicii execuţiei prin spânzurare. Ei susţin că spânzurarea este inumană şi solicită 33 de milioane de yeni (238.000 de dolari) drept despăgubiri pentru suferinţă psihologică.

Deţinuţii mai spun că faptul că au trăit cu frica morţii timp de mulţi ani a dus la „agonie mentală", potrivit Kyodo News.

Ministerul Justiţiei a refuzat să comenteze plângerea, susţind că nu a primit-o.

Un avocat al prizonierilor, Kyoji Mizutani, a declarat că prin acest proces se încearcă deschiderea unei dezbateri naţionale despre viitorul pedepsei capitale în Japonia.

Procesul apare după ce alţi doi deţinuţi din Osaka au făcut demersuri similare împotriva execuţiilor la sfârşitul anului trecut. În prezent, deţinuţii sunt anunţaţi cu doar câteva ore înainte de a fi executaţi, pentru a-i împiedica să sufere, susţine guvernul.

„Deţinuţii condamnaţi la moarte trăiesc în fiecare dimineaţă cu teama că acea zi va fi ultima lor", a declarat avocatul celor doi deţinuţi din Osaka, Yutaka Ueda.

Ulterior depunerii plângerii, trei persoane au fost spânzurate, acelea fiind primele execuţii din Japonia după o pauză de aproape doi ani. În iulie, un bărbat condamnat pentru uciderea a şapte persoane în 2008 a fost şi el executat.

Grupurile pentru drepturile omului au criticat practica spânzurării, spunând că aceasta afectează sănătatea deţinuţilor. Totuşi, guvernul a subliniat nivelul ridicat al sprijinului public pentru pedeapsa capitală. Un sondaj de opinie realizat de Biroul Cabinetului la sfârşitul anului 2019 pe un eşantion de peste 1.500 de persoane a constatat că 80% dintre respondenţi au susţinut această practică.

În prezent, în Japonia există peste 100 de persoane condamnate la moarte şi care îşi aşteaptă execuţia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
japonia,
condamnare,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici