- Home
- Externe
- (06.12.2024, 09:56)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
„Problema numărul unu nu este NATO, nici măcar Ucraina”. Uniunea Europeană riscă să fie prinsă în războiul comercial dintre SUA şi China
- „Uitaţi de taxele vamale ale lui Donald Trump împotriva UE. Ceea ce îngrozeşte Bruxelles-ul sunt tarifele pe care le ameninţă împotriva Chinei”, scrie Politico.
- Preşedintele ales al SUA a făcut campanie pe baza promisiunii de a impune tarife de 10-20% pentru toate importurile, iar în cazul Chinei taxele ar putea creşte până la 60%.
- Guvernele se tem că UE va fi înghesuită între cele două mari puteri geopolitice, Beijing şi Washington.
Urmărește
3270 afișări
Săptămâna trecută, Donald trump a ridicat miza împotriva Chinei şi a aliaţilor săi din BRICS, ameninţând cu taxe de 100% dacă aceştia renunţă la dolarul american.
Deşi aceste lovituri au fost, deocamdată, îndreptate direct către Beijing, Uniunea Europeană începe să realizeze că ar putea fi nevoită să se alăture războiului comercial iminent al lui Trump împotriva Chinei. Teama este că un val de exporturi chinezeşti ar fi împins spre Europa de un zid tarifar american insurmontabil, scrie Politico.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ion Cristoiu: Motivul amânării datei alegerilor prezidenţiale este că Trump nu a arătat cu degetul spre un candidat sau altul
-
Crăciunul pe stil vechi. Milioane de creştini ortodocşi sărbătoresc astăzi Naşterea Domnului
-
Cutremur devastator în Tibet: Cel puţin 95 de morţi şi pagube însemnate în regiunea Everest
„Problema numărul unu nu este NATO, nici măcar Ucraina, oricât de gravă ar fi aceasta. Problema numărul unu este deplasarea exporturilor chinezeşti care se îndreaptă spre SUA şi care acum se vor îndrepta spre Europa”, a declarat Anthony Gardner, care a fost ambasador al SUA la Uniunea Europeană chiar înainte de primul mandat al lui Trump.
„Probabil că va exista un efect semnificativ de dislocare într-un moment incredibil de fragil, în care multe industrii abia se descurcă. Acest lucru va avea consecinţe enorme, promovând potenţial dezindustrializarea şi partidele populiste, o derivă spre dreapta pe măsură ce aceşti oameni caută răspunsuri, adesea răspunsuri extreme la întrebările lor. Acest lucru este foarte real şi s-ar putea întâmpla destul de repede”, a adăugat Anthony Gardner.
Guvernele se tem, de asemenea, că UE va fi înghesuită între cele două mari puteri geopolitice, Beijing şi Washington.
„Nu ne putem permite luxul de a analiza doar impactul imediat al tarifelor americane asupra bunurilor UE. Efectul în lanţ al schimbării fluxurilor comerciale ca urmare a tarifelor impuse de SUA Chinei s-ar putea prăbuşi peste noi mai devreme decât ne-am dori”, a declarat un diplomat UE, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a discuta despre modul în care ameninţările tarifare ale lui Trump au fost interpretate la Bruxelles.
Îngrijorările Europei sunt justificate... până la un punct. Ţările UE ar resimţi într-adevăr căldura unui război comercial cu China, care ar afecta comerţul şi creşterea economică într-un moment în care Germania, cea mai mare economie şi cea mai axată pe exporturi, ar urma să înregistreze al doilea an de creştere negativă.
Cu toate acestea, potrivit Institutului Kiel pentru economia mondială, Europa ar fi de fapt mai puţin afectată decât alte regiuni. Produsul intern brut ar scădea cu 0,14% în primul an al unui război comercial al lui Trump şi cu 0,2 % pe termen lung, estimează think tank-ul - mult mai puţin decât scăderea pe care ar suferi-o SUA şi China.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Un oraș din Italia a interzis boala prin lege. Primarul s-a săturat să se plângă că statul nu îi face un spital de urgență
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Papa Francisc îndeamnă călugărițele la bucurie și evitarea bârfei: „Vorbiți cu toată lumea, cu excepția Diavolului”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
CANCAN.RO
Florin ”UCIGAȘUL”, angajat să-l păzească pe Călin Georgescu. Noul BODYGUARD a filmat cu Van Damme, Cuba Gooding Jr. și Dolph Lundgren
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe