Problemele de sănătate ale lui Nelson Mandela

Primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, în vârstă de 94 de ani, spitalizat în noaptea de miercuri spre joi din cauza recidivării unei infecţii pulmonare, a cunoscut numeroase probleme de sănătate cauzate adesea de cei 27 de ani petrecuţi în închisoare.

Urmărește
281 afișări
Imaginea articolului Problemele de sănătate ale lui Nelson Mandela

Nelson Mandela (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În 1985, la închisoare, Nelson Mandela a fost operat de prostată hipertrofiată care îi bloca fluxul urinar. El avea, pe atunci, 67 de ani.

În 1988, eroul luptei antiapartheid cunoaşte cea mai serioasă problemă de sănătate, fiind internat la Spitalul din Stellenbosch, în apropiere de Cape Town (sud-vest), după ce s-a plâns de o puternică tuse contractată din cauza umidităţii din celula de la închisoare.

Pentru că suferă de tuberculoză, medicii îi drenează doi litri de lichid din plămâni şi Mandela petrece şase săptămâni la spital, după care este transferat, în convalescenţă, într-o clinică mai apropiată de închisoarea sa, unde va fi primul pacient de culoare.

În 2001, la 11 ani după eliberare, fostul preşedinte este tratat prin radioterapie de cancer la prostată. Anul următor, el declară pentru jurnalişti că s-a vindecat definitiv.

În plus, anii de muncă forţată în carierele de calcar de pe Robben Island i-au afectat glandele lacrimale, atacate de alcalinitatea rocilor.

La câteva luni după alegerea ca preşedinte al Republicii, în timpul primului scrutin multirasial din 1994, el a fost operat de cataractă. Din cauza restricţiilor foarte riguroase, fotografii nu sunt autorizaţi să utilizeze flashuri în prezenţa sa.

La 25 ianuarie 2011, la vârsta de 92 de ani, Mandela este spitalizat timp de două zile pentru o infecţie respiratorie acută.

El este internat din nou la spital pe 25 februarie 2012 din cauza unor dureri abdominale, dar părăseşte instituţia a doua zi după ce este supus unei colonoscopii, o intervenţie medicală pentru a vedea direct cavitatea abdominală în vederea stabilirii unui diagnostic. Atunci, medicii au considerat că nu avea nimic grav.

La 8 decembrie 2012, el este spitalizat la Pretoria din cauza unei infecţii pulmonare. Câteva zile mai târziu, pe 15 decembrie, este supus cu succes unei endoscopii pentru a-i extrage calculi biliari.

După 18 zile de spitalizare - cea mai lungă internare în spital din 1988 - el este externat şi continuă să primească îngrijiri medicale la domiciliul său din Johannesburg. Medicii săi l-au declarat vindecat la 6 ianuarie 2013.

Mandela este spitalizat timp de 24 de ore în zilele de 9 şi 10 martie 2013 pentru examene medicale, ale căror rezultate sunt "satisfăcătoare", potrivit preşedinţiei sud-africane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici